Belföld
martonfa jav (Array)

Az egész falut igazoltatták a rendőrök

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 08. 03. 21:16

Martonfa csaknem teljes lakossága kivonult arra a területre, ahol menekülttábort akar építeni a kormány. Ugyanannyi készenléti rendőr állt fel velük szemben.

A 220 lelkes Martonfa lakóinak jó része vasárnap óta demonstrációt tart a falu határában, azon a területen, ahol a kormány egy menekülttábort készül felállítani. Erről a Pécshez közeli falu lakói a sajtóból értesültek. Hétfőn nagyjából százötvenen gyűltek össze a domboldalon, többen jöttek a környékbeli településekről, Hirdről és Pécsváradról is – számolt be a helyszínről a Hír24 tudósítója.

martonfa2 (Array) Hír24 / Kaufmann Balázs

A polgármester, Bosnyák András elmondta, hogy nem a menekültekkel van problémája a falunak, hanem azt nem tartják ésszerűnek hogy egykori lőtéren, egy közművek nélkül álló területen szállásoljanak el sátrakban – az ő tudomásuk szerint – tízezer embert. A társaságban többen voltak persze olyanok is, akik a település közbiztonságát féltik a menekültektől.

martonfa3 (Array)Hír24 / Kaufmann Balázs

Fél kilenckor egy osztagnyi készenléti rendőr jelent meg a pörkölthöz készülődő falubelieknél. Egyikük tájékoztatása szerint a Nemzeti Földalapkezelőtől – a terület tulajdonosától – érkezett bejelentés a terület jogszerűtlen használata miatt, ezért minden jelenlévőt igazoltatniuk kell. Az osztag parancsnoka adta az első hivatalos tájékoztatást a falubelieknek arról, hogy a területen menekülttábort építenek és az építkezés megkezdésekor – amely a polgármester információi szerint szerdán, a honvédség felvonulásával meg is kezdődhet – nem tartózkodhatnak a területen a falusiak.

 Hír24 / Kaufmann Balázs

A kormány Martonfa mellett Sormáson is új menekülttábort tervez felhúzni, mindkét építkezést nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítették, amivel megkerülhetik a szükséges egyeztetéseket. A településen egyébként a Fidesz kicsinyes bosszújának tartják a lépést azután, hogy nemrég a településen járt Vona Gábor és azt ígérte, közbenjár azért, hogy mezőgazdasági termelésre hasznosíthassa a falu azt a területet, amit végül a kormány menekülttábornak jelölt ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.