Belföld

27-33 fok és felhőszakadás, jégeső – figyelmeztetés, riasztás

felhoszakadas(960x640).jpg (Array)
felhoszakadas(960x640).jpg (Array)

A felsőbb légkörben egy – úgynevezett teknő - húzódik a Kárpát-medence fölé. Néhány kilométeres magasságban ez a képződmény szállít több fokkal hűvösebb és nedvesebb levegőt, ez válthat ki intenzívebb záporokat, zivatarokat.

Hétfőn a zápor- és zivatartevékenység az Alföldön, az Északi-középhegységben és a Nyugat-Dunántúlon fokozatosan gyengül, egyre többfelé csökken a felhőzet. Kora reggel néhány helyen – ahol korábban volt csapadék – rövid ideig ködfoltok lehetnek, napközben azonban az ország nagyobb részén többórás napsütés jöhet.

A délelőtti csapadékszünet után később – főleg a Dunántúl keleti felében és a Duna-Tisza közén – a magasba törő gomolyfelhőkből (ld. teknő) újra egyre többfelé lehet zápor, zivatar. Délután néhol heves zivatargóc is kialakulhat felhőszakadással, jégesővel. Ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki az egész országra. A felhőszakadás miatt őt megyére (Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Tolna, Baranya) másodfokú (narancsszínű) figyelmeztetés, a Duna-Tisza közén pedig riasztás van érvényben. A riasztási térkép folyamatosan frissül.

A heves zivatart, felhőszakadást (akár 50 milliméter csapadék) szélerősödés (50-75 km/h) és széllökés (80 km/h) jégeső (jellemzően 2 centi körüli) kísérheti.

A szél egyébként általában mérsékelt marad, de zivatarok környezetében viharos széllökések előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 27 és 33 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz a melegebb. Késő este 18, 26 fokig hűl le a levegő. A következő napokban melegszik a levegő. Keddre már a tartós hőség miatt másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki több megyére és a fővárosra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik