Belföld

Félmillió nácik által meggyilkolt romára emlékezünk

roma holokauszt (Array)
roma holokauszt (Array)

Most vasárnap tartjuk a roma holokauszt nemzetközi emléknapját – Magyarországon is több helyszínen megemlékezést tartanak.

A Roma Polgári Tömörülés a fővárosban az egy éve átadott XXI. kerületi Roma Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központban tart megemlékezést.

A Csillagerdőben volt az internálótábor

Az ünnepségen beszédet mond Takács Szabolcs Ferenc, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, Ilan Mor izraeli nagykövet, Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, valamint Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke.

Az Országos Roma Önkormányzat a VII. kerületi székházában tart megemlékezést.

Komáromban az egykori internálótábor helyszínén, a Csillagerődben emlékeznek a 71 évvel ezelőtti események áldozataira a Phiren Amenca nemzetközi ifjúsági szervezet tagjai.

Balog Zoltán is részt vesz az imaórán

Este ökumenikus imádságot tartanak a VIII. kerületi Jézus szíve templomban a Sant’Egidio Közösség szervezésében. Az imaórát Székely János katolikus püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációért felelős tagja vezeti, az imaórán részt vesz Balog Zoltán református lelkész, az emberi erőforrások minisztere és Fabiny Tamás evangélikus püspök.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban SS-katonák. A nácik összesen mintegy félmillió romát gyilkoltak meg, közülük 23 ezret Auschwitzban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik