Belföld

Nem fizet a kormány kedvenc szövetkezete a munkásainak

kozmunka(960x640).jpg (Array)
kozmunka(960x640).jpg (Array)

2600 szegény, kiszolgáltatott ember nem kapta meg a fizetését attól a fura szövetkezettől, ahová a munkaügyi központ irányította őket.

Az Index azt írta, hogy miután szerződést kötöttek 2600 munkanélkülivel, felszívódott a Kelet-Magyarországon elvileg néhány hónapja jelentős EU-s pénzből működő szövetkezet. 

Az ESZOSZ (Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet) egyike a kormány két kedvenc szövetkezetének. Vezetőségében fideszes politikusok, üzletemberek, polgármesterek ülnek, a szövetkezetet a Jászapáti polgármesteri hivatal címére jegyezték be. Az ESZOSZ az előző év 50 ezer forintos nettó árbevétele után 2,9 milliárd forintos vissza nem térítendő EU-s támogatást nyert el.

Csak Szabolcsban legalább ezer ember fut a pénze után, de az egész észak-alföldi régióban sokan vannak, akik most károsultnak tudják magukat. Zömében a legszegényebbek, legkisebb érdekérvényesítő képességgel rendelkezők közé tartoznak, közmunkások voltak, mielőtt a munkaügyi központ kiközvetítette őket a céghez, ahol magasabb fizetést és hosszútávú munkát ígértek nekik. Például erdészetben irtják az aljnövényzetet, gyűjtik a hulladékfát és a gallyakat. Cserébe a közmunkásbérnél magasabb, bruttó 100-110 ezer forintos fizetést ígértek nekik.

Az Index információi szerint az elmúlt két napban negyvenen tettek feljelentést az ügyben, a többiek talán továbbra is reménykednek.

Az ESZOSZ azt közölte: előre nem látható adminisztratív, informatikai problémák merültek fel bérprogramunkban, melynek kiküszöbölésén kollégáik folyamatosan dolgoznak. De a fő probléma szerintük az, hogy az emberek nem jönnek el a kötelező oktatásra, „morális hozzáállásuk sajnos bonyolítja a helyzetet”. Egy munkatársuk az Indexnek azt mondta: a tartósan munkanélküliekkel „nagy misszió” dolgozni, és hogy hétvégén ellopták a hűtőt a teremből, ahol az oktatás volt, eladták a munkaruhát, a brigádvezetők pedig a telefont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik