Belföld

Nem titkolózhat tovább a szegedi hallgatói vezető

Személyiségi jogokra hivatkozva nem adták ki, milyen pályázatok érkeztek a hallgatói önkormányzat elnöki tisztségére. A bíróság viszont egyértelműen kimondta, hogy közfeladatot lát el a HÖK.

Évek óta egyedüli jelöltként indult és rendszerint ellenszavazat nélkül nyert Török Márk, a szegedi egyetem hallgatói önkormányzatának (EHÖK) elnöke. Az azonban nem derülhetett ki, hogy milyen pályázatok érkeztek az EHÖK-elnöki tisztségre – mostanáig.

Az Átlátszó Oktatás blog jogerősen pert nyert a Szegedi Ítélőtáblán – a testület kimondta, hogy valamennyi EHÖK-elnöki pályázatot közzé kell tenni, és abból a pályázó nevét sem szabad kitakarni. Az ítélet szerint az elnöki pályázatok közérdekű adatok, mert a HÖK működése során keletkeztek.

A pervesztes egyetem közleményt adott ki, melyben azt írták: az ügy számukra is elvi jelentőségű volt és azt tisztázta az ítélet, hogy a hallgatói önkormányzat tisztségviselői az intézményben dolgozó alkalmazottakhoz hasonlóan közfeladatot ellátó személynek minősülnek-e. Hozzátették, hogy a döntés a hallgatói képviselőkkel kapcsolatos adatok nyilvánosságát illetően „egyértelmű helyzetet teremt” és „számos további következménnyel jár”.

Ez a második olyan döntés, amely kimondja, hogy az egyetemek hallgatói önkormányzatai közfeladatot látnak el. Többször előfordult ugyanis, hogy arra hivatkozva tagadtak meg hallgatói önkormányzatokkal kapcsolatos adatigényléseket, hogy azok nem látnak el közfeladatot. Pedig a hallgatói képviseletek amellett, hogy közpénzek elköltésébe van beleszólásuk, az egyetemi vezető testületekben is szavazati joggal rendelkeznek, véleményezési és vétójoguk is van egyes ügyekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik