Belföld

Menekülthelyzet: Szegeden nem kell tartani fertőzéstől

szegedi menekültsegítők (Array)
szegedi menekültsegítők (Array)

Az önkéntesek segítségével higiénikus körülmények közt várakozhatnak a menekültek a vasútállomáson.

Alapvetően mindent rendben találtak a szakemberek a szegedi nagyállomáson és előtte megtartott közegészségügyi szemlén – közölte a Csongrád megyei tisztifőorvos csütörtökön a helyszínen. A város vasútállomásáról naponta 700-800 menekült utazik vonaton Budapestre, önkéntesek gondoskodnak arról, hogy ez rendezett körülmények között történjen.

Bosnyákovits Tünde elmondta: az ellenőrzésre a kedden Budapesten észlelt megbetegedések miatt volt szükség.

 Kovács Ferenc járási tisztifőorvos az önkéntesekkel beszélget. Fotó: MTI

A menekültek ellátását segítő önkéntesek a vasútállomás előtti területen dolgoznak. A helyszín higiéniai állapota megfelelő, az önkéntesek faháza és az abban működő hűtőszekrények tiszták, rendszeresen takarítanak és ezt előírásszerűen dokumentálják is. A tisztifőorvos hozzátette: azt is megvizsgálják, hogy az az élelmiszer, amit az önkéntesek a menekülteknek biztosítanak, biztos forrásból származik-e és minden előírásnak megfelel-e.

Hangsúlyozta, hogy egyértelmű: a fővárosban észlelt hányásos-hasmenéses megbetegedés Szegeden nem bukkant fel, a MÁV és az önkéntesek is folyamatos megelőző tevékenységet végeznek.

A migránsokat segítő egyik önkéntes, Szőke-Tóth Ágnes elmondta: az állomáshoz érkező minden csoport után összeszedik a szemetet, fertőtlenítik a padokat, a kézmosókat és a közterületet. Emésztőszervi megbetegedéssel nem találkoztak, a menekültek jellemzően kimerültek, a kánikula idején pedig gyakori volt a kiszáradás, napszúrás. Az érintettek helyben vagy az egyetemi klinikák sürgősségi osztályain megkapták a megfelelő ellátást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik