Belföld

Kiürítik a Keleti pályaudvart, igazoltatják a menekülteket

kiürítik a keletit (Array)
kiürítik a keletit (Array)

Razziáznak a pályaudvaron és környékén, a menekülteket segítő önkéntesek szerint a téren több száz menekült tartózkodik.

A pályaudvar előtti téren készenléti rendőrök intézkednek, az Index szerint nagyjából harminc, egészségügyi maszkot viselő rendőr igazoltatja a menekülteket. A lap szerint egyelőre ellentmondó hírek terjednek arról, hogy fertőzésveszély miatt szükséges-e a kiürítés, vagy csak rutinszerű ellenőrzésről van szó.

Annyit lehet még tudni, hogy a metróaluljáróban igazoltatnak, és az ott tartózkodó önkéntesek szerint a menekültek többsége a rendőrök megjelenésekor elhagyta az aluljárót. A rendőrség a tolmácsokkal és az önkéntesekkel együttműködve, humánusan végzi az akciót.

A Migration Aid közben a Facebook-oldalán azt írja, a rendőrség a munkáját végzi, amibe bele tartozik a rutinszerű igazoltatás is. A menedékkérők érdekét is szolgálja, hogy az esetlegesen lejárt papírokat meghosszabbítsák, hiszen táborba csak érvényes idegenrendészeti igazolással utazhatnak. Szerintük a Keletiben semmi rendkívüli dolog nem történik.

A Hír24 tudósítója szerint a menekülteket a rendőrök a 73-as trolira rakják fel és azt mondják nekik, menjenek a Nyugati pályaudvarra, onnan indulnak a vonatok Debrecenbe. Mindenkit igazoltatnak, de sokan még mindig a Keleti előtti téren ülnek és nem mennek el onnan. Közben a segítők már olyan embereket keresnek, akik a Rottenbiller utcából a Délibe tudják szállítani a migránsokat.

A VS információi szerint nagyjából kiürült a Keleti és környéke, ezt követően pedig kitakarították a teret.

Olvasói sztorik