Belföld

Hivatalos: jelentősen átszabják a felsőoktatást

palkovics-laszlo(960x640).jpg (Array)
palkovics-laszlo(960x640).jpg (Array)

Az intézmények struktúrájában, működésében jön a változás, ismét lenne például állatorvosi egyetem és önállósodna a soproni erdőmérnöki kar is. Végleges döntés augusztus végén várható - jelentette be az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkára.

Palkovics László azt mondta: jelentősen átalakulhat a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME), amelynek az átalakítására azért van szükség, mert az intézmény integrációját “nem sikerült jól végrehajtani”, emiatt pedig belső feszültségek alakultak ki.

A tervezett változtatások értelmében az NYME soproni erdőmérnöki kara önálló intézményként működne tovább, kibővítve képzését. Szintén önállóvá válna a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ. Az egyetem mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszeripari kara, valamint a győri Apáczai Csere János kar pedig a győri Széchenyi István Egyetem (SZIE) részeként működne tovább – mondta az államtitkár.

Palkovics László szólt arról is, hogy a budapesti állatorvos-tudományi kar kiválhat a gödöllői Szent István Egyetemből, és önálló egyetemként működhet tovább. Az önállósodás lehetőségét az teremti meg, hogy az állatorvosi képzés hallgatóinak 60 százaléka már ma is külföldi hallgató, és az intézmény költségvetésének 80 százaléka saját bevételből származik. A létrejövő önálló egyetem tehát fenntartható lenne – tette hozzá.

Palkovics László ismertetése szerint a Budapesti Corvinus Egyetem kertészeti és élelmiszeripari karai a gödöllői Szent István Egyetem részeként működhetnek tovább, erről bővebben itt írtunk. Az államtitkár beszélt a szolnoki és a kecskeméti főiskola lehetséges összeolvasztásáról is, amelyet a szolnoki hallgatói létszám csökkenése és a kecskeméti képzések erősödése indokol.

Hasonlóan érvelt a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és az egri Eszterházy Károly Főiskola összevonása mellett, mondván, a gyöngyösi intézmény létszáma jelentősen csökkent. Az összevonás célja egy erős egyetem létrehozása lenne a Szent István Egyetem jászberényi pedagógiai karának bevonásával.

Az intézményi átalakításokat előkésztő munka hetekkel ezelőtt megkezdődött, a következő hetekben összegzik a vizsgálatok eredményeit, végleges döntés pedig augusztus végén várható – mondta az államtitkár.

Hiller: több pénz kell

Az MSZP szerint legalább a 2010-es szintre kellene visszaállítani a felsőoktatás finanszírozását ahhoz, hogy hatékony lehessen az egyetemek és főiskolák rendszerének átalakítása. Erről Hiller István, a szocialisták oktatási kabinetjének vezetője, volt szakminiszter beszélt csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondta, pártja kormányzásának utolsó évében 186 milliárd forint állt a felsőoktatás rendelkezésére, míg az idén csak 153 milliárd forint, jövőre pedig 165 milliárd forint lesz ugyanerre a célra. Hangsúlyozta, a kabinet által tervezett szerkezeti átalakítások csak akkor lehetnek sikeresek, ha legalább 20 milliárd forinttal növelik az ágazat állami támogatását.

Hiller István emellett felszólította a kormányt, hogy a bejelentett változtatásokról szóló tárgyalások határidejét hosszabbítsa meg szeptember végéig, mivel augusztus hagyományosan a nyári szünet ideje a felsőoktatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik