Belföld

Fütyülnek a magyarok a pártokra

Sík Endre (Array)
Sík Endre (Array)

Sík Endre szerint a legérdekesebb az érdektelenség.

A közvélemény-kutatási adatokban, ha vannak változások, akkor azt a kutatók próbálják kötni valamilyen történéshez. Most rengeteg minden történt, mégsem változott a pártok támogatottsága, nem mozdult meg sem a kormány, sem az ellenzék tábora. A Tárki erre a paradoxonra utalt, amikor nyári kutatásának azt a címet adta, hogy „Befagyott a közhangulat” – mondta az ATV-ben Sík Endre.

A három hónappal ezelőtt mérthez képest a pártok támogatottságában annak dacára nem történt semmi, hogy sok olyan téma volt – Quaestor-ügy, plakátkampány, menekültkérdés, nemzeti konzultáció, kerítés –, ami megmozgathatta volna a politikai táborokat. A Tárki vezető kutatója szerint a közvélemény a számok szerint nem reagál se a Fidesz, se az ellenzék kampányára.

A kormánypárt támogatottsága lényegében az októberi nagy zuhanás óta nem változott, és a Fidesztől elpártoltak tömege sem jelent meg más pártoknál. A számokat persze mindenki saját szája íze szerint értelmezheti, de azok makacs dolgok.

„A számok nem hazudnak, a számokkal lehet hazudni és a számokkal lehet – vagy butaságból, vagy tudatosan visszaélni. Amit a nemzeti konzultációval meg is tesz a kormány.” Sík Endre szerint erre nem jól reagál a média sem. A nemzeti konzultációt – hiába állítják így be – nem lehet a nép véleményét tükröző kutatásnak tekinteni. Egymillió visszaküldött kérdőív egyáltalán nem reprezentatív, hiába mondta arról G. Fodor Gábor, hogy ez az eredmény „brutális”.

Sík Endre szerint valójában még az sem számít, hogy egyedül a bizonytalanok tábora nőtt. Ez csak annak tudható be, hogy nyár van, az embereket kevésbé érdekli bármi más. A Tárki vezető kutatója szerint valójában ez az érdektelenség az izgalmas. A közöny hátterét lenne érdemes kutatni, azt, hogy van-e egy olyan tűrésküszöb, amelyet már átléptünk és emiatt a magyarok érzéketlenné váltak. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik