Belföld

Az EMMI is vizsgálja a Merényi zártosztályát

Pszichiátriai kezelés (Array)
Pszichiátriai kezelés (Array)

Embertelen állapotokat talált az ombudsman a pszichiátria zárt részlegén, bezáratná a minisztériummal az egészet. Az EMMI most kezdett tájékozódni.

Vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága az alapvető jogok biztosának jelentését, amiben az ombudsman a budapesti Merényi kórház pszichiátriai zártosztályának bezárását javasolta a fenntartónak – közölte az államtitkárság csütörtökön.

“A dokumentumban foglaltakat és a megfogalmazott intézkedések lehetőségét az Országos Tisztifőorvosi Hivatal bevonásával vizsgáljuk. A vizsgálat lezárultát követően tudunk bővebb tájékoztatást adni” – áll a közleményben.

Az alapvető jogok biztosa júniusban készített jelentést az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház telephelyén, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumban tapasztalt helyzetről, majd tett ajánlásokat. Székely László a jelentésében a Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegének bezárására kérte az intézmény fenntartóját, az Emberi Erőforrások Minisztériumát.

Elég a megfélemlítésből

Az alapjogi biztos arra hívta fel a fenntartót, hogy addig is gondoskodjon az érintett pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek megfelelő ellátásáról, továbbá a centrum előírásoknak megfelelő ápolószemélyzeti létszámáról.

Számos más ajánlás mellett azt is javasolta, intézkedjenek, hogy a pszichiátriai osztály zárt részlegén ne alkalmazzanak biztonsági őröket a betegek megfélemlítésére, “beteg személyeket ne rögzítsenek radiátorhoz”, és ott ne tartsanak fogva olyan embereket, akiknek az ápolási dokumentáció alapján már nem indokolt a kötelező intézeti gyógykezelésük.

Az ombudsman az emberi erőforrások miniszterétől több jogszabály-módosítást is kért, például a nem önkéntes pszichiátriai elhelyezésre és kezelésre vonatkozó rendelkezések felülvizsgálatát – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik