Belföld

Szörnyű állapotok uralkodnak a Merényi pszichiátrián

pszichiátria (Array)
pszichiátria (Array)

Az ombudsman munkatársai bejelentés nélküli ellenőrzést tartottak a Merényi Gusztáv Kórház telephelyén, nyilvános lett a jelentésük arról, hogy mit találtak.

A jelentésből kiderül például, hogy az egyik wc-ből ömlött a szennyvíz, amit törölközőkkel próbáltak felfogni a kórtermeknél, a mennyezet is több helyen beázott, több helyen az alapvető higiéniai lehetőségek sem adottak.

Az ombudsman szerint a zárt osztályon talált körülmények az embertelen, megalázó bánásmód tilalmába ütköznek.

„A zárt részlegen a látogatás kezdetének pillanatában erős vizelet és széklet szag terjengett. A mosdóhelyiségből folyt a szennyvíz, ami több kórtermet is elárasztott, és a folyosó nagyobb szakaszán pár centiméternyi szennyvízben lehetett csak közlekedni. A szennyvíz úgy keletkezett, hogy az egyik beteg a pelenkájával eltömítette a vécét. A személyzet úgy igyekezett megelőzni a szennyvíz kórtermekbe való beáramlását, hogy törölközőket tettek a kórtermek ajtajába, azonban így sem sikerült a szennyvizet felfogni.”

 A jelentés egyik képe

A jelentés összegzése szerint az ESzSzK Merényi Gusztáv Kórház telephelyen található Pszichiátriai Osztály zárt részlegén a tárgyi feltételek olyan mértékű hiányosságokat mutatnak, melyek egyértelműen visszásságot eredményeznek az Alaptörvény III. cikk (1) bekezdésében foglalt embertelen, megalázó bánásmód tilalmával összefüggésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik