Belföld

Nem kér védelmet felesége elvesztése után Tóásó Előd

Akik ismerik a bolíviai közállapotokat, egyértelmű üzenetnek tekintik a nő halálát. Tóásó megszeghette a vádalkut.

Nem látják indokoltnak a magyar hatóságok Tóásó Előd védelmét azután, hogy Bolíviában tragikus hirtelenséggel elhunyt felesége, Maria Elena Fortun de Toaso – írja a Népszabadság. Az orvosi jelentés szerint fertőzés okozta az asszony halálát, de sokan gyanakszanak politikai gyilkosságra.

Idehaza mindenesetre úgy vélik, Tóásó Előd élete nem forog veszélyben, ő maga sem kért védelmet. A férfi egy vádalku részeként kerülhetett szabadlábra, aminek részleteit ma sem ismerjük. Feleségét bolíviai fogságban ismerte meg, azt remélte, a nő utána jön Magyarországra.

Lukács Csaba újságíró, aki a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaival együtt maga is segédkezett Tóásó hazahozatalában, elmondta: Maria Elena Fortunának az utóbbi időben megromlott a viszonya a nővérével, aki próbálta őt a férje ellen hangolni és ő beszélte rá arra is, hogy Bolíviában maradjon. De van olyan verzió is, ami szerint a nő túszként maradt ott, egyfajta garanciaként arra, hogy Tóásó betartja a vádalkuban foglaltakat. Ő viszont már hazaérkezését követően arról beszélt, hogy mennyi minden történt másképp, mint ahogy azt idehaza tudták. Akik ismerik a bolíviai közállapotokat, azt mondják: Tóásó feleségének halála egyértelmű üzenet volt.

Tóásó egyike volt annak az öt külföldinek, akik a hivatalos bolíviai álláspont szerint merényletet terveztek Evo Morales elnök ellen. A csapatot Rózsa-Flores Eduardo vezette. 2009. április 16-án a bolíviai hadsereg rajtuk ütött, hármukat megölte, két embert elfogott. Azóta kiderült: nem igaz, hogy elfogásukkor ellenálltak. Magyarországon megvizsgálták az erdélyi származású Magyarosi Árpád holttestét, az ő és más áldozatok vizsgálata nyomán arra jutottak, hogy már megadták magukat, magasba emelt kézzel álltak, amikor a halálos lövések érték őket. Volt, akit meg is kötöztek kivégzése előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik