Szél Bernadett (Array)
Belföld

A valóságban nem működik a kormány sikerpropagandája

Ezt állítja az LMP. Szerintük a kormány sikerpropagandát folytat a foglalkoztatással kapcsolatban, a magyar emberek meg nem találnak itthon megélhetést és perspektívát. Az ellenzéki párt az elvándorlás megfékezése érdekében béremelést és valós munkahelyteremtést sürget.

Szél Bernadett társelnök szerdán közleményben reagált arra, ahogyan a munkaerőpiacért felelős államtitkár értékelte a foglalkoztatási adatokat. Czomba Sándor azt mondta: 1992 óta nem dolgoztak annyian, mint most, több mint 4 millió 200 ezren, a munkanélküliség pedig tíz éve nem volt ilyen alacsony.

Szél Bernadett ugyanakkor – mint tudatta – Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár Bereg megyei országjárásán azt tapasztalta, hogy Borsodban az új munkahelyek 91 százaléka közmunkában és nem a nyílt munkaerőpiacon jön létre. Itt a bérek húsz százalékot veszítettek értékükből öt év alatt – fűzte hozzá.

Közölte azt is: a Fidesz-KDNP által kormányzott Magyarországon öt év alatt létrejött munkahelyek fele külföldön és közmunkában jött létre, de ezekben a számokban az alkalmi munka is benne van. A versenyszféra öt főnél többet foglalkoztató, így stabilabb munkahelyeiből azonban mindössze 40 ezer jött létre öt év alatt – mutatott rá.

Bírálta, hogy a kabinet több mint ezermilliárd forintot költött az évek során közmunkára, “hagyja, hogy alkalmazottakat tömegesen közmunkásokra cseréljenek és végignézi, hogy hazánkban továbbra is az unió egyik legalacsonyabb béréért dolgoznak a magyarok, mint ahogy azzal sem foglalkozik, hogy egyre nagyobb az elvándorlás hazánkból”. Kifogásolta azt is, hogy mintegy 2,2 millió ember keres a létminimum alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!