Belföld

A székelyföldi testvérváros szakítana az V. kerülettel

rogán antal (Array)
rogán antal (Array)

Gyergyószentmiklós és a Belváros, vagyis az V. kerület még egymás testvérvárosai, de lehet, hogy már nem sokáig. A székelyföldi város közszereplői a szerződés azonnali felbontását kéri.

A gyergyószentmiklósi városházán, iktatott beadványban az áll, hogy a még Rogán vezette Lipótváros „testvérvároshoz méltatlan módon járt el, ennek következtében súlyos károkat szenvedett Gyergyószentmiklós városa, illetve Mezei János polgármester”, írja a Népszabadság a kolozsvári Krónika.

A dokumentum utal egy jogvitára is, amely a két önkormányzat közös tulajdonú cége, a Monturist Kft. kapcsán alakult ki és a vége az lett, hogy Lipótváros képviselője feljelentette a gyergyószentmiklósi polgármestert. Mezei ellen ügyészségi eljárás indult, és felfüggesztették tisztségéből.

A Krónika birtokába jutott kiadványból kiderül, hogy a kapcsolat megszakítását több vállalkozó, közintézményben dolgozó, helyi döntéshozó és nyugdíjas, köztiszteletben álló személy kéri. A kezdeményező pedig Árus Zsolt vállalkozó, a Székely Nemzeti Tanács gyergyószéki alelnöke. Ő elmondta, meggyőződése, hogy az V. kerülettel kötött testvérvárosi kapcsolat már nem azt a célt szolgálja, amiért létrejött. „Ha lett volna akarat, eddig már megoldják a problémákat. Ha nem akarják megoldani, akkor azon a testvérvárosi kapcsolat léte nem segít” – összegzett Árus Zsolt.

Nagy Zoltán, a hivatalától eltiltott Mezei Jánost helyettesítő alpolgármester a Krónikának elmondta: jelzésértékű a szerződés felbontását sürgető dokumentum, amelyen mindkét önkormányzatnak el kellene gondolkodnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik