Belföld
Molnár Károly (Array)

A depressziósoknak mindössze harmada jut el szakemberhez

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 07. 29. 09:10

Súlyos gondok vannak Magyarországon a pszichiátriai betegek ellátásával.

Az európai országokkal összehasonlítva rossznak mondható a magyar társadalom mentális állapota – derül ki a Nemzeti Lelki Egészség Stratégiából. A népesség jelentős része nem képes megbirkózni a mindennapi élet problémáival. Az európai átlagnál nagyobb a depressziós férfiak aránya, a kóros alkoholfogyasztás, a bipoláris betegség és élen járunk a befejezett öngyilkosságok arányban is. Az ATV.hu-nak nyilatkozó szakember szerint nem is várható előrelépés addig, amíg a döntéshozók nem veszik komolyan a pszichiátriai ellátórendszer súlyos hiányait.

A pszichiátriai megelőző- és ellátórendszerben komoly területi egyenetlenségek vannak, a szolgáltatások összehangolatlanok. Bár a pszichiátriai betegek ellátásában és gondozásában mind az egészségügyi, mind a szociális ágazat jelen van, a munkájuk mégsem képez egységes rendszert. Államilag finanszírozott pszichoterápiás szakellátás pedig gyakorlatilag nem létezik.

A szakmát sokkolta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007-es megszüntetése is: az ágyszámot szétosztották a kórházak közt, de elvesztek a szakosodott osztályok, az oktatói, kutatói és szervezeti egységek, mindezt a mai napig nem sikerült pótolni. Rengeteg beteg el is tűnt az ellátórendszerből, pedig rendszeres kezelésre volna szükségük.

Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke az ATV.hu-nak azt mondta: sok esetben megelőzhetőek lenne a mentális zavarral küzdő emberek által elkövetett bűncselekmények, ha a vonatkozó rendelkezések nemcsak a kórházi kezelésüket szabályoznák, hanem az azt követő ambuláns ellátásukat is. Ugyanakkor arányaiban nem kiugróan magasak a pszichiátriai betegek által elkövetett erőszakos bűncselekmények, az erről szóló híradások viszont stigmatizálhatják a kezelésre szoruló embereket – szögezte le.

Molnár kitért arra is, hogy a lakosság ellátását a diplomával rendelkező 1100 pszichiáterből ténylegesen csak 750 végzi, így történhet meg az is, hogy a depressziósoknak csak harmada jut el szakemberhez. A pszichiátriai ellátás súlyosan alulfinanszírozott is: egy pszichiátriai betegre kevesebb pénz jut, mint egy „testi betegre”, a kevés számú pszichiáter pedig átlagban havi nettó 150-250 ezer forintért végzi munkáját.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.