Belföld

A depressziósoknak mindössze harmada jut el szakemberhez

Molnár Károly (Array)
Molnár Károly (Array)

Súlyos gondok vannak Magyarországon a pszichiátriai betegek ellátásával.

Az európai országokkal összehasonlítva rossznak mondható a magyar társadalom mentális állapota – derül ki a Nemzeti Lelki Egészség Stratégiából. A népesség jelentős része nem képes megbirkózni a mindennapi élet problémáival. Az európai átlagnál nagyobb a depressziós férfiak aránya, a kóros alkoholfogyasztás, a bipoláris betegség és élen járunk a befejezett öngyilkosságok arányban is. Az ATV.hu-nak nyilatkozó szakember szerint nem is várható előrelépés addig, amíg a döntéshozók nem veszik komolyan a pszichiátriai ellátórendszer súlyos hiányait.

A pszichiátriai megelőző- és ellátórendszerben komoly területi egyenetlenségek vannak, a szolgáltatások összehangolatlanok. Bár a pszichiátriai betegek ellátásában és gondozásában mind az egészségügyi, mind a szociális ágazat jelen van, a munkájuk mégsem képez egységes rendszert. Államilag finanszírozott pszichoterápiás szakellátás pedig gyakorlatilag nem létezik.

A szakmát sokkolta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007-es megszüntetése is: az ágyszámot szétosztották a kórházak közt, de elvesztek a szakosodott osztályok, az oktatói, kutatói és szervezeti egységek, mindezt a mai napig nem sikerült pótolni. Rengeteg beteg el is tűnt az ellátórendszerből, pedig rendszeres kezelésre volna szükségük.

Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke az ATV.hu-nak azt mondta: sok esetben megelőzhetőek lenne a mentális zavarral küzdő emberek által elkövetett bűncselekmények, ha a vonatkozó rendelkezések nemcsak a kórházi kezelésüket szabályoznák, hanem az azt követő ambuláns ellátásukat is. Ugyanakkor arányaiban nem kiugróan magasak a pszichiátriai betegek által elkövetett erőszakos bűncselekmények, az erről szóló híradások viszont stigmatizálhatják a kezelésre szoruló embereket – szögezte le.

Molnár kitért arra is, hogy a lakosság ellátását a diplomával rendelkező 1100 pszichiáterből ténylegesen csak 750 végzi, így történhet meg az is, hogy a depressziósoknak csak harmada jut el szakemberhez. A pszichiátriai ellátás súlyosan alulfinanszírozott is: egy pszichiátriai betegre kevesebb pénz jut, mint egy „testi betegre”, a kevés számú pszichiáter pedig átlagban havi nettó 150-250 ezer forintért végzi munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik