Belföld

480 millió az olimpia hatástanulmányáért, verseny nélkül

Budapesti-olimpia(960x640).jpg (Array)
Budapesti-olimpia(960x640).jpg (Array)

Ennyit fizet a kormány a dokumentumért, amit a parlamenti frakcióvezetők egy nappal azelőtt kaptak meg, hogy vitára bocsátották a pályázás támogatását.

A hatástanulmányáért fizetett pénzért – a Miniszterelnökség szerződéseinek adatai szerint – a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cégnek a pályázati kérdőív elkészítésében is részt kell vennie – írja a Népszabadság. Ez a szeptember 15-i jelentkezési határidő után válik aktuálissá, ami a lap szerint megmagyarázza, hogy a megállapodás miért október végéig szól.

Korábban a kancellária azzal indokolta a tanulmány eltitkolását, hogy az még nem készült el. Lázár János 80 százalékra tette készültségét, de tévedett, a budapesti olimpiáról a tanulmány kész, bár a PwC feladata ezzel nem ért véget.

A lap kereste a PwC-t, azt tudakolva: mikor kapták a megrendelést, hányan dolgoztak a tanulmányon, mennyiben tartják azt újnak vagy a korábbi változatok átdolgozásának, ám választ egyelőre sem a cégtől, sem a Miniszterelnökségtől nem kaptak.

A PwC-nek egyébként azért nem kellett versenyeznie a megbízásért, mert az hivatalosan a 2012-es olimpia rendezését előkészítő (2002-ben írt) tanulmány átdolgozására szólt, amit korábban egyébként a Budapesti Olimpiai Mozgalom megbízásából már aktualizált, elemezve egy 2016-os és egy 2020-as olimpia rendezésének lehetőségét.

Mint korábban megírtuk, Boston kiszállt a versenyből. „Nem tudtuk megszerezni a bostoniak többségének támogatását” – ismerte el Scott Blackmun, az Amerikai Olimpiai Bizottság vezetője. Marty Walsh bostoni polgármester azt mondta, csak abban az esetben írja alá a kandidáláshoz elengedhetetlen “házigazda nyilatkozatot”, ha garanciákat kap, hogy a rendezéssel járó költségek esetleges túllépése “nem vesz ki egyetlen centet sem a (helyi) adófizetők pénzéből”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik