Belföld

Tombol az emberkereskedelem, a kormány meg tétlenül nézi

Európában minden ötödik áldozat magyar. Kibocsátó- és célországként is erősek vagyunk.

Komoly hiányosságokat ró fel a magyar kormánynak az amerikai külügyminisztérium friss jelentése az emberkereskedelem elleni harc terén – írja a HVG.hu. Az európai emberkereskedők minden ötödik áldozata magyar, a hazai rendszer viszont nagyon keveset tesz a megelőzésért, az áldozatoknak nyújtott segítség is nagyon kevés.

Magyarország kibocsátó-, tranzit- és célországként is érintett az emberkereskedelemben, ami nálunk elsősorban a kényszermunkával és a prostitúcióval függ össze. Az áldozatok túlnyomó többsége mélyszegénységben élő, roma, illetve hajléktalan. A nőket és a gyermekeket jellemzően prostituáltnak adták el főleg Svájcba és Hollandiába, a férfiak kényszermunkásként kerültek a hatóságok látókörébe.

Magyarországra főleg Romániából kerültek áldozatok, általában gyerekek, akiket kéregetésre vagy kisstílű bűncselekmények elkövetésére kényszerítettek.

A probléma nagysága ellenére a magyar kormány nem tett erőfeszítést sem az emberkereskedelem visszaszorítására, sem az áldozatok segítésére, sőt kifejezetten problémás, hogy az áldozatokat a magyar hatóságok hajlamosak elkövetőként kezelni – derül ki a jelentésből, mely ajánlásokat is megfogalmazott a kormány számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik