Belföld

Per indulhat a kerítés miatt

Pinter-Sandor-es-Hende-Csaba(210x140).jpg (Array)
Pinter-Sandor-es-Hende-Csaba(210x140).jpg (Array)

A kormány egy sor jogszabály megszegésével fogott neki a határmenti építkezésnek.

Nemzetközi jogi és környezetvédelmi szakértők álláspontja szerint sokszorosan jogsértő a magyar-szerb határon zajló kerítésépítés, a beruházás környezeti hatásvizsgálat-köteles lenne és az eljárásba a szerb felet is be kell vonni – írja a Népszabadság.

Az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszékének adjunktusa a lapnak azt mondta: a nyomvonalas létesítmények, mint a kerítés építése minden esetben környezeti hatásvizsgálat-köteles, ha a létesítmény területfoglalása eléri a három hektárt. A kerítés esetében a legszerényebb becslések szerint is 175 hektárnyi területfoglalásról van szó.

A vonatkozó kormányrendelet alapján a környezeti hatásvizsgálat az építés megkezdésének feltétele, anélkül ki sem lehet adni a létesítési engedélyt. Az eljárás során egyebek mellett tájékoztatni kell az érintetteket – a lakosságot és a civil szervezeteket, közmeghallgatást kell tartani, a létesítmény hatásterületén élőknek, illetve a társadalmi szervezeteknek pedig joguk van ügyfélként bejelentkezni az eljárásba. A szomszédos ország hatóságait is be kell vonni, a konzultációt az érintett országra is ki kell terjeszteni.

Ehhez képest a Csongrád Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának honlapján nyoma sincs az eljárásnak, pedig a környezeti hatások figyelembevételével különféle korlátozások, feltételek merülhetnek fel, szélsőséges esetben pedig meg is akadályozható az engedély kiadása. Ha az előírásokat a kormány nem tartja be, egy későbbi döntés a kerítés elbontására is kötelezheti az államot.

A Védegylet tájékoztatta a Miniszterelnökséget a törvénysértésről és figyelmeztettek, hogy ha a kormány nem a jogszerű utat választja, a zöld szervezet pereket indít a kiitelezésért felelős miniszterek, Hende Csaba és Pintér Sándor ellen annak érdekében, hogy a bíróság tiltsa el őket a természeti területek és természeti értékek jogtalan károsításától és veszélyeztetésétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik