Belföld
Pintér Sándor és Hende Csaba (Array)

Per indulhat a kerítés miatt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 07. 28. 15:45

A kormány egy sor jogszabály megszegésével fogott neki a határmenti építkezésnek.

Nemzetközi jogi és környezetvédelmi szakértők álláspontja szerint sokszorosan jogsértő a magyar-szerb határon zajló kerítésépítés, a beruházás környezeti hatásvizsgálat-köteles lenne és az eljárásba a szerb felet is be kell vonni – írja a Népszabadság.

Az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszékének adjunktusa a lapnak azt mondta: a nyomvonalas létesítmények, mint a kerítés építése minden esetben környezeti hatásvizsgálat-köteles, ha a létesítmény területfoglalása eléri a három hektárt. A kerítés esetében a legszerényebb becslések szerint is 175 hektárnyi területfoglalásról van szó.

A vonatkozó kormányrendelet alapján a környezeti hatásvizsgálat az építés megkezdésének feltétele, anélkül ki sem lehet adni a létesítési engedélyt. Az eljárás során egyebek mellett tájékoztatni kell az érintetteket – a lakosságot és a civil szervezeteket, közmeghallgatást kell tartani, a létesítmény hatásterületén élőknek, illetve a társadalmi szervezeteknek pedig joguk van ügyfélként bejelentkezni az eljárásba. A szomszédos ország hatóságait is be kell vonni, a konzultációt az érintett országra is ki kell terjeszteni.

Ehhez képest a Csongrád Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának honlapján nyoma sincs az eljárásnak, pedig a környezeti hatások figyelembevételével különféle korlátozások, feltételek merülhetnek fel, szélsőséges esetben pedig meg is akadályozható az engedély kiadása. Ha az előírásokat a kormány nem tartja be, egy későbbi döntés a kerítés elbontására is kötelezheti az államot.

A Védegylet tájékoztatta a Miniszterelnökséget a törvénysértésről és figyelmeztettek, hogy ha a kormány nem a jogszerű utat választja, a zöld szervezet pereket indít a kiitelezésért felelős miniszterek, Hende Csaba és Pintér Sándor ellen annak érdekében, hogy a bíróság tiltsa el őket a természeti területek és természeti értékek jogtalan károsításától és veszélyeztetésétől.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.