Belföld

Gyurcsány-levél ment Orbánról az EU-nak

Gyurcsány (Array)
Gyurcsány (Array)

A DK elnöke szerint a miniszterelnök véleménye nem Magyarországé.

A Demokratikus Koalíció (DK) tudatta, hogy elnöke levélben fordult az Európai Bizottság bevándorlásért felelős biztosához. Gyurcsány Ferenc levelében összegzi, hogy Orbán Viktor “a tragikus párizsi merénylet óta tudatosan és szisztematikusan mossa össze a bevándorlókat, a menekülteket és a terroristákat, tudatosan kelt félelmet a magyar társadalomban, manipulálja a bevándorlással kapcsolatos adatokat, valamint idegengyűlöletet, indulatokat szító politikát folytat a plakátkampánytól a »nemzeti konzultáción« át a déli határra tervezett kerítésig”. Gyurcsány Ferenc szerint “a magyar kormány álláspontja ebben az esetben sem egyezik meg a magyar társadalom többségének a véleményével”.

Fotó: Neményi Márton

A pártelnök ismertette a DK bevándorlással és menekültüggyel kapcsolatos öt legfontosabb alapelvét:

„A DK-nak meggyőződése, hogy mint minden más európai problémát és konfliktust, úgy a bevándorlást is európai keretekben, jelen esetben a közös európai bevándorlási és menekültügyi politika keretein belül kell kezelni.

A DK támogat minden olyan, az ENSZ, illetve az Európai Bizottság által kezdeményezett és foganatosított politikai, diplomáciai, illetve humanitárius akciót, amelyek célja, hogy konszolidálják a politikai helyzetet, felszámolják a háborús tűzfészkeket azokban az afrikai és közel-keleti országokban, ahonnan ma a menekültek döntő többsége érkezik.

A DK azt vallja, hogy az európai menekültügyi politikának a kettős szolidaritás elvén kell alapulnia: szolidaritás a menekültekkel és szolidaritás az Európai Unió tagállamai között, ezért a DK támogatja azokat a javaslatokat, amelyek a menekültek EU-n belüli elosztására irányulnak.

A DK a leghatározottabban támogat minden olyan kezdeményezést, amelyek célja az embercsepészekkel szembeni következetes, összehangolt és az eddigieknél jóval szigorúbb fellépés.

A Demokratikus Koalíció meggyőződése szerint alapvető fontosságú feladat az Európába érkező bevándorlók és menekültek gyors és sikeres integrációjának segítése olyan intézkedésekkel, amelyek a bevándorlók és menekültek oktatására, képzésére irányulnak, segítik a legális munkaerőpiacra való bejutásukat, és mérséklik a bevándorlókkal szembeni előítéleteket.”

A kormányszóvivő szerint a válaszadók elsöprő többsége egyetértett a kormánnyal. A több mint egymillió válaszadó elsöprő többsége egyetértett az illegális bevándorlásról szóló nemzeti konzultációban megfogalmazott állításokkal – közölte előzőleg a kormányszóvivő. Kovács Zoltán hétfőn azt mondta, az emberek hasonlóan gondolkodtak a 12 kérdésről. Az összegzés szerint – a nagyszabású ellenkampány ellenére – elhanyagolható az elutasító válaszok aránya. A konzultációs kérdőívet visszaküldők egyértelműen foglaltak állást amellett, hogy mind európai, mind magyar szinten szigorúbb szabályozás kell, a modernkori népvándorlásnak, az illegális határátlépésnek gátat kell vetni.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik