Belföld

Felnőttmese egy perről: a viszkis doboztól a kis gömböcig

kúria (Array)
kúria (Array)

„Önökre is sor kerülhet. Amíg Orbán és vazallusai uralják az igazságszolgáltatást, minden megtörténhet és annak ellenkezője is" - írta Fapál László.

A Viszkisdoboz blog szerzője, Fapál László volt honvédelmi államtitkár visszakapta a hitét, pedig az elmúlt öt évben többször megingott bizalma az igazságszolgáltatásban, maga sem hitte volna, hogy a bírósági rendszer képes az önkorrekcióra, de kiderült, hogy igen.

„A Fidesz-KDNP mindent megtett annak érdekében, hogy az általuk kreált politikai koncepciós perek alapján ártatlan embereket börtönbe zárjanak. Orbán Viktor az ügyészséget kézi irányítás alá helyezte Polt Péter legfőbb ügyész személyén keresztül, ezért ma nincs Magyarországon olyan ember, aki egy ügyészben megbízhatna. Legyen szó kártyaadósságról vagy vádemelésről. Az ügyészi szakma mára a kormánypolitika eszköze és egyben foglya is lett. Teljesen leértékelődött. Odáig jutottunk, hogy ma egy jogász sem lehet arra büszke, hogy ügyészségen dolgozik.”

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fapál felidézi a kis gömböc meséjét is, mondván „az orbáni rendszer ilyen kis gömböc. Az egyre dagadó kis gömböc megpróbálta bekebelezni a bíróságokat is, de egyelőre úgy tűnik, hogy a torkán akadt. A Kúria kezében volt a kis bicska, amivel felsértette a már alaposan belakmározott kis gömböc nyelőcsövét”.

A volt államtitkár (egykori katonatiszt, sikeres ügyvéd) hosszan ír az igazságszolgáltatás átalakításáról, amely végén „lecserélték a bírósági vezetőket megbízható pártkáderekre. A megfelelési kényszer sok bíróban feledtette esküjét és olyan ítéleteket hoztak, amelyek nem feleltek meg a törvény rendelkezéseinek”.

Ezek közé sorolja saját ügyét, amit koncepciós pernek tart. Szerinte a Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és őt felmentő elsőfokú ítéletet a másodfokú bíróság törvénysértően helyezte hatályon kívül, mondván, az első fokon eljárt bíróságnak „nem volt hatásköre az ügyre, holott a bíróság hatáskörét a Fővárosi Törvényszék felettes bírósága, a Fővárosi Ítélőtábla jelölte ki végzésében”!

Fapál László szerint ez olyan mintha egy tiszthelyettes a parancsnoka utasítása ellenére adná ki a tűzparancsot.

„De aztán jött a Kúria, zsebében a kis bicskával. (…) és a törvénysértő Fővárosi Törvényszéket alaposan rendre utasította! A megbillent jogi egyensúlyt a Kúria helyreállította és a következőket mondta ki:

»A hűtlen kezelés bűntette miatt Juhász Ferenc és társa (vagyis én) ellen folyamatban lévő büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék 25. Bf.9811/2014/6. számú végzését hatályon kívül helyezi, és a Fővárosi Törvényszéket, mint másodfokú bíróságot a másodfokú eljárás lefolytatására utasítja. A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.« Vagyis a Fővárosi Törvényszék köteles az ügyészi fellebbezést érdemben elbírálni és a törvénynek megfelelő határozatot hozni!”

Fotó: Berecz Valter

Fapál kíváncsian várja a jövőt, de addig is azt ajánlja, okuljon mindenki a vele történtekből, mert „Önökre is sor kerülhet. Amíg Orbán és vazallusai uralják az igazságszolgáltatást, minden megtörténhet és annak ellenkezője is. Mert a kis gömböc gurul tovább, még nem durrant ki”.

Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és államtitkárát tavaly felmentette a bíróság a hűtlen kezelés vádja alól. A vád szerint Juhász Ferenc megszegte a vagyonkezelési szabályokat, amikor közigazgatási államtitkárának engedélyezte, hogy 66 millió forint helyett 27 millióért vegyen meg egy zuglói lakást.

A másodfokon eljáró bíróság hatályon kívül helyezte az elsőfokú felmentő ítéletet, mert a testület szerint katonai bíróságnak kellett volna az ügyben eljárnia. Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszter ezt akkor felháborítónak nevezte. „Ez az ügy sajnos nagyon el fog nyúlni, nem jó a jogállamnak, nem jó a demokráciának, ám ellenben jó mindazoknak, akik a Fidesz elszámoltatási bizniszében a vád oldalán állnak” – mondta.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik