Belföld

Védett házakban bújtatják a menekülteket

bevándorló, menekült (Array)
bevándorló, menekült (Array)

A civil aktivisták több fővárosi házban is bújtatják a menekülteket. Nyugodtan alhatnak és összeszedhetik magukat a még rájuk váró hosszú út előtt.

A Népszabadság munkatársa elkísért egy menekültcsoportot a segítőkhöz. Hat gyerek és hat felnőtt indult el, követték a civil segítőt egy védett házba, ahogy a vendéglátók a helyet nevezik. Útközben többször hátrapillantanak, követi-e őket valaki. Előző hajnalban ugyanis furcsa zajok szűrődtek be szálláshelyükre.

„Nemrég alakítottuk át a helyet, korábban baráti társaságok jártak ide. Most vannak köztünk punkok, antifasiszták, szélsőbalosok, liberálisok, de mind egyetértettünk abban, hogy segíteni kell” – meséli az egyik segítő. A gyerekeket plüssjáték várja, a felnőttek megpihentnek a matracokon, ételt is kapnak.

 Kép: MTI

A hely magántulajdon, rendőrök csak házkutatási paranccsal jöhetnek be. „Mi gyakorlatilag az állam válláról vesszük le a terhet azzal, hogy altatjuk és ellátjuk őket.” A védett házban egyébként reggel kilencig maradhatnak a menekültek, utána jön a fertőtlenítés, az este érkezőket így tiszta mosdó és friss ágynemű várja.

Budapesten több védett ház is működik, az önkéntesek pedig folyamatosan keresik azokat az épületeket, ahol kialakíthatóak átmeneti szállások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik