Belföld

Önzenzúrát követelnek Orbántól

Orban-Viktor-Balvanyosi-beszedet-ir(960x640).jpg (Array)
Orban-Viktor-Balvanyosi-beszedet-ir(960x640).jpg (Array)

Az Együtt felszólította a miniszterelnököt, hogy ne posztoljon revíziós tartalmakat.

Az ellenzéki párt szerint a miniszterelnök ismét jobbról előzné a Jobbikot. Az Együtt követeli, hogy Orbán Viktor „viselkedjen kormányfőként”, ne a Fidesz pártérdeke legyen neki az elsődleges.

Az Együtt emlékeztet rá, mekkora diplomáciai vihart kavart a miniszterelnök Facebook-oldalára feltöltött tusnádfürdői fotó, amelyen Nagy-Magyarországot ábrázoló kitűzők is vannak.

Az Együtt érthetőnek nevezi, hogy a Fidesz népszerűségvesztése miatt „Orbán a Jobbikot jobbszélről próbálja előzni”, de ezt nem szereti, „mert ezzel súlyosan árt az amúgy is megtépázott magyar román-kapcsolatoknak”.

„Az Együtt a fotó eltávolítására, és a továbbiakban önmérsékletre szólítja föl Orbán Viktort, valamint arra, hogy tegyen meg mindent a szomszédos államokkal megromlott viszony helyreállításáért, mert ez a magyarországi és a szórványmagyarság érdeke is.”

A román külügyminisztérium vasárnap Facebook-bejegyzésben kifogásolta, hogy Orbán Viktor saját közösségi oldalán olyan, a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen készült fotókat tett közzé, amelyek Bukarest szerint revizionista jelképeket tartalmaznak.

A “revizionista jelképek népszerűsítése” a bukaresti diplomácia szerint ellentétes az 1996-os magyar-román alapszerződés és a 2002-ben megkötött 21. századi stratégiai partnerség szellemével, és “semmiképp sem járulnak hozzá” annak a bizalmi légkörnek a helyreállításához, amelyet a magyar miniszterelnök szombaton javasolt.

“Ameddig a magyar fél nem bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy kész betartani az említett dokumentumokban közösen lefektetett jogi-politikai paramétereket, a kétoldalú kapcsolatok nem válhatnak valóban kiegyensúlyozottakká és nem fognak a kölcsönös bizalomra épülni. Románia a maga részéről nyitott, azt szeretné, hogy a kétoldalú párbeszédet az említett paraméterekkel összhangban szeretné folytatni, a két NATO- és EU-szövetséges ország polgárainak érdekében” – zárul a román külügy Facebook-bejegyzése.

Orbán Viktor tusványosi beszéde után – a közönség kérdéseire válaszolva – egyebek között azt mondta a román-magyar viszonyról, hogy Magyarország ott tudja folytatni, ahol 2012-ben abbamaradt a beszélgetés, de most Románia térfelén pattog a labda, és az a kérdés, hogy mit akar lépni a román állam. „Várnunk kell, és amint kinyílik a lehetőség, fel kell venni a fonalat, amit eleve le sem kellett volna ejteni” – mondta a kormányfő. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik