Belföld

Hentesek, kőművesek, diplomások takarítják Nyíregyháza utcáit

kozmunkasok(430x286).jpg (Array)
kozmunkasok(430x286).jpg (Array)

Naponta százak tolonganak a nyíregyházi közfoglalkoztatási irodában, ahol lassú az ügyintézés és a végettséget sem veszik figyelembe. Nagy átverésről suttognak az érintettek - számol be az Origo.

Már reggel 6-tól sorban állnak a munkanélküliek az ügyfélszolgálatnál, bár csak 8-kor kezdődik az ügyintézés – kezdi riportját az Origo. A portál cikke szerint a közmunkák kiosztásánál nem nézik, kinek milyen végzettsége van: húszéves munkatapasztalattal bíró hentes, kőműves várja, hogy sorra kerüljön, és ötvenezer forintért takaríthassa Nyíregyháza utcáit.
Az ügyfélszolgálat ajánlata – függetlenül a szakmai tapasztalattól, képzésektől – takarító és kisegítő segédmunkás, napi 8 órában, 50 napig.

Nem kötelező, de ajánlott

Az ajánlatot nem kötelező elfogadni, ugyanakkor aki így dönt, komoly következményekkel számolhat: huzamosabb ideig törlik a regisztrált álláskeresők köréből és elveszíti a 22 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatást és az egyéb járulékokat. Ez történik akkor is, ha az értesített nem jelenik meg az ügyfélszolgálaton.

A portál szerint a behívottak 50 százaléka így is visszautasítja a felajánlott munkát, többen arról pusmognak: a NyírVV Közfoglalkoztatási Nonprofit Kft.-nél valójában az a cél, hogy minél több embertől megvonják a segélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik