Belföld

Határzár: sietnek, de nem haladnak a kerítéssel

kerites (Array)
kerites (Array)

Orbán Viktor Tusnádfürdőn kijelentette, mikorra kell állnia az ideiglenes biztonsági határzárnak, vagyis a déli határra tervezett kerítésnek. A dátum a nyár vége, vagyis augusztus 31-e. Több ezer katonára lenne szükség az építésnél.

Ahogy azt megírtuk, a miniszterelnök a 26. Bálványosi Szabadegyetem és Nyári tábor szombati fórumán kérdésre azt mondta, az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya az ilyen határzárak kialakításával. Hozzátette: nagyarányú javulást vár ettől a lépéstől. „Augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán” – tette hozzá. A mintakerítés felhúzása után Hende és Pintér miniszterek még november végi dátumról beszéltek.

A Délmagyar számításai szerint ehhez a tervezett 900 helyett 6000 katonára lesz szükség a határon, megnézték, mi a helyzet most. A lap szerint a röszkei kertek végében még nyoma sincs a kerítésnek, a Kisszéksósi út folytatásánál viszont már látszik, hogy a földmunkagépek eldózeroltak egy közel 6 méter széles sávot. A röszkei határátkelőtől a mintakerítésig terjedő, nagyjából 4 kilométeres szakaszon új, frissen festett határköveket is kitettek. Az ásotthalmi határszakaszon pedig több helyen is dolgoztak a földmérők, a bevágásokba pedig leszúrták a karókat.

Közben a Magyar Nemzet aggódik. Szerintük a kerítés visszafordíthatatlan károkat okozhat az élővilágban, rosszul érinti a vadgazdálkodást, károsítja a védett területeket és gátolja a védett fajok egyedeinek szabad mozgását. „Védett állatok és növények egész sorát mutatták ki a területen, ezért is jött létre két évvel ezelőtt a Körös-éri Tájvédelmi Körzet” – mondta Bojtos Ferenc, a szegedi Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület irodájának vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik