Belföld

Nem tartanak Matolcsy-féle agymosástól a Corvinuson

matolcsy-3(210x140).jpg (Array)
matolcsy-3(210x140).jpg (Array)

Úgy vélik, a jegybanknál kiváló szakértők vannak és nem a kamatdöntések politikai hátterét fogják tanítani.

A héten együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank a Corvinus Egyetemmel, melynek eredményeként az intézményben önálló tanszéket hoz létre a jegybank. Matolcsyék elkötelezettek aziránt, hogy széles körben jelenjen meg az MNB az oktatásban, de az egyetem rektora szerint a megállapodás számukra is kedvező.

A Világgazdaság által megkérdezett oktatók azt mondták: nem tartanak attó, hogy „Matolcsy György idejön és reggeltől estig agymosást tart”. A megkérdezett oktatók és a rektor szerint is kiváló szakértők vannak a jegybanknál, akik közül sokan maguk is a Corvinuson végeztek. Nem a kamatdöntések politikai hátterét fogják tanítani, hanem makromodellezést, vagy a monetáris politikához kapcsolódó tárgyakat. Az MNB-sek a meglévő tárgyak oktatásába szállhatnak be először, később persze újakat is oktathatnak, de ezeket előbb akkreditálni kell.

A lap azt írja, hogy az ELTE közgazdaságtudományi tanszékén nem túl jók a tapasztalatok: egy korábban ott tanító oktató szerint az MNB szinte teljesen átvette az uralmat és kínosan ügyelnek arra, hogy ne is adjanak olyan tanárnak órákat, aki Matolcsyékkal ellenes nézeteket vall.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik