Belföld

Milliárdokat fizethet az állam, mert megpróbálták kitúrni az egyházakat

Semjén Zsolt jogalkotási remekműnek nevezte azt az egyházjogi törvényt, amely valódi vallási közösségeket is megfosztott jogaiktól.

Késedelmi kamatként csaknem 160 milliót kell kifizetnie a magyar államnak az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számára, emellett az egyházi státuszától jogsértően megfosztott közösség összesen több mint 1,2 milliárd forintos kártalanítást kap. De így sem sikerült minden vitatott kérdésben megállapodni a kormánnyal, Iványiék másokhoz hasonlóan ismét Strasbourghoz fordulnak – írja a Népszabadság.

Kétségkívül léteztek olyan üzleti vállalkozások, civilszervezetek és szélsőséges csoportok, melyek a gazdasági előnyök miatt egyházat alapítottak, de az előző Orbán-kormány idején elfogadott egyházi törvény nemcsak az álegyházakat, hanem több valódi vallási közösséget is megfosztott jogaitól. Tizenhat keresztény, buddhista és zsidó szervezet fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, melyek az erkölcsi veszteségen túl anyagi károkat is elszenvedtek, hiszen egyházi egyszázalékos felajánlásokra, intézményeik után járó kiegészítő normatívára sem voltak jogosultak.

Strasbourg nekik adott igazat: kimondták, hogy a kormány megsértette a semlegesség, valamint a diszkrimináció tilalmának elvét. A magyar államot kártalanításra kötelezték, Soltész Miklós államtitkár szerint a tizenhat érintett egyházból nyolccal már megállapodtak, a többiekkel folytatódik a pereskedés.

Karsai Dániel, aki hat vallási közösség jogi képviselője, elmondta: úgy tapasztalta a tárgyalások során, hogy a kormány tényleg próbált megegyezni, hogy elkerülje az újabb fiaskót. Az általa képviselt hat egyházból néggyel sikerült megállapodni, kettővel viszont csak részmegállapodás született, ezek ismét beadvánnyal fordulnak Strasbourghoz. A jobboldali sajtóban az jelent meg, hogy az államnak húszmilliárd forintnyi kártérítést kell megfizetnie, de ezt Karsai jókora túlzásnak nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik