Belföld

Kerítés: 173 forintot kapnak négyzetméterenként a földtulajdonosok

Egyszeri kártalanításként mindössze 173 forintot fog fizetni négyzetméterenként az állam azoknak a földtulajdonosoknak, akiknek a földjére a déli határon a kerítést építik - írta meg a hvg.hu.

 

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az állam csak 173 forintot fog fizetni négyzetméterenként azokért a földekért, amelyeket a szerb-magyar határon felépítendő kerítéshez fognak “közérdekű használatba” venni, vagyis kisajátítani – közölte a hvg.hu.

A cikk szerint a tulajdonosok egyszeri és éves kártalanítást is kapnak: egyszeri kártalanításként négyzetméterenként 173 forintot fizet az állam a tulajdonosoknak a tulajdoni hányad arányában a kisajátított területekért, majd évente ősszel “éves kártalanítást” is kaphatnak. Utóbbi a mezőgazdasági területeken például a károsodott növényfajok megtérítését, a talajjavítás költségeit, erdők esetében az erdőfelújítás költségeinek, a sérült faanyagnak vagy az utakban keletkezett károk megtérítését jelenti – írják.

A rendelet értelmében ha különbözet van a 173 forintos négyzetméterár és az “adott ingatlan tényleges forgalmi értéke” között, akkor azt majd az éves kártalanítás során számolják el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik