Belföld

A debreceni a legnépszerűbb vidéki egyetem

debreceni egyetem (Array)
debreceni egyetem (Array)

Több mint nyolcezren akartak itt tanulni.

Az első helyen történt jelentkezések alapján ismét a Debreceni Egyetem (DE) a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény. A 8162 ilyen jelentkezőből 6004-et vettek fel az általános felvételi eljárásban, közölte a DE oktatási rektorhelyettese pénteken sajtótájékoztatón.

Bartha Elek hozzátette: összesen 29 648 diák jelölte meg valamelyik helyen a Debreceni Egyetemet, a felvettek közül pedig 4988-an államilag finanszírozott szakokra jutottak be.

A pótfelvételi eljárással és a keresztfélévben felvettekkel, valamint a külföldi diákokkal együtt mintegy 8000 elsőéves kezdheti meg felsőfokú tanulmányait szeptemberben a Debreceni Egyetemen – mondta Bartha Elek.

A legnagyobb létszámban a gazdaságtudományi (1143), a bölcsészettudományi (1086) és a természettudományi (802) karokra jelentkeztek a hallgatók, míg a szakok közül az orvos- és egészségtudományi volt a legnépszerűbb: az ápolás és betegellátás szakra 246, az általános orvoskarra 217 hallgatót vettek fel – sorolta a rektorhelyettes.

Hozzannak ellenére az ápolás és betegellátás szakra vették fel a legtöbb hallgatót, hogy ezen a területen a központilag 260-ról 280-ra növelt alsó ponthatár miatt jelentős, 28 százalékos visszaesés történt a múlt évhez képest.

A Debreceni Egyetem 22 szakára 400 ponttal vagy a fölötti pontszámmal lehetett csak bekerülni, a legmagasabb pontszám (468) az osztatlan képzésű, államilag finanszírozott jogász szakra való bejutáshoz kellett – ismertette Bartha Elek.

Mesterképzésre 1099 hallgató került be, az idén a legnépszerűbbek a pszichológia, az emberi erőforrás tanácsadó, a geográfus, a vegyész, a molekuláris biológia, valamint a fordító és tolmács mesterszakok voltak.

Felsőoktatási szakképzésben 639-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben Debrecenben.
Maticsák Sándor, a DE tanárképzési főigazgatója kiemelte: az osztatlan tanárképzés egyre népszerűbb az egyetemen, míg a kifutó, úgynevezett bolognai rendszerű osztott tanárképzésre mind kevesebben jelentkeznek.

Osztatlan tanárképzésben 192-en, osztott formában 106-an, levelező tagozaton 70-en kezdik a tanárképzést, a legnépszerűbb szakpárok az angol-történelem, a magyar-történelem, a magyar-angol, a matematika-fizika és a biológia-kémia.

Pósánné Rácz Annamária, a DE oktatási igazgatója bejelentette, hogy július 26-án hirdetik meg a pótfelvételi szakokat, s augusztus 10-e a jelentkezési határidő.

Tavaly 700-an jelentkeztek pótfelvételire a Debreceni Egyetemen, a jelentkezőknek csaknem felét tudták felvenni. Az idén is hasonló nagyságrendre számítanak – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik