Belföld

Nézőpont: az MSZP volt a híradókban a favorit

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 07. 23. 15:55

A legtöbbet az MSZP szerepelt a hírműsorokban, a legkevesebb magyar vonatkozású politikai hír pedig a TV2 műsorában – derül ki a Nézőpont elemzéséből.

A második negyedévben a TV2, az RTL Klub, az M1, a HírTV, az ATV és az Echo TV műsorában összesen 11 ezer 970 tudósítás jelent meg. A legtöbb eseményről az M1 számolt be, amely 2897 tudósítást közölt. A TV2 műsorában 2652, az RTL Klubéban 2386, az ATV-n 1496, a HírTV-n 1485 ilyen hír jelent meg. A második negyedév során az EchoTV közölte a legkevesebb hírt, 1054-et.

Az M1-en, a HírTV-n és az Echo TV-n a Fidesz vitte a prímet

A magyar vonatkozású politikai hírek aránya a TV2 műsorában volt a legalacsonyabb (18,4 százalék), míg az RTL Klubon 27,3 százalékos volt a második negyedévben. Nominálisan az M1 híradójában szerepelt a legtöbb politikai tartalmú bejátszás, 1127, ez az összes hír 38,9 százalékát teszi ki – írja az MTI.

A magyar vonatkozású politikai hírek legnagyobb részét, 1063-at a gazdaságpolitikai hírek szolgáltatták a második negyedévben, ami 25,3 százalékos aránynak felel meg. A pártpolitikai tudósítások aránya 19,6 százalék volt a vizsgált időszakban, míg a szakpolitikai hírek 19 százalékot tettek ki.

Hirado(430x286).jpg (Array) 
Fotó: YouTube 

Mint írják, áprilisban a brókerbotrány volt a meghatározó ügy, a politikai hírek 16,9 százaléka foglalkozott ezzel, míg májusban nem akadt ilyen, egyértelműen domináns téma. Júniusban az ilyen anyagok ötödét a menekültügy témája határozta meg.

A pártok közül az MSZP politikusai szerepeltek a legtöbbször, az összes szereplő 6,2 százaléka a szocialista párthoz tartozott, míg a Fidesz esetében 6, a Jobbiknál 4,4, az LMP-nél 3,3, a DK esetében 3, az Együttnél 2,3 volt ez a mutató, amely a PM esetében 1,2, a KDNP-nél 0,8, az MLP-nél pedig 0,6 százalékon állt ebben a három hónapban.

Míg a TV2, az RTL Klub és az ATV híradójában az MSZP szerepelt a legtöbbet a pártok közül, addig az M1, a HírTV és az Echo TV műsorában a Fidesz. A két országos kereskedelmi csatorna kivételével mindenhol a Jobbik végzett a harmadik helyen; az M1, az ATV és a HírTV esetében is 5,5 százalék körül alakult az ellenzéki párt megjelenéseinek aránya. A Jobbik az ATV híradójában csak 0,1 százalékponttal maradt el a Fidesztől.

Orbán szólalt meg legtöbbször a saját hangján

Az RTL Klub a pártok közül a harmadik legtöbb megjelenési lehetőséget, 3,9 százaléknyit az Együttnek biztosította, Az LMP megjelenéseinek aránya a közszolgálati adón volt a legmagasabb, 4,2 százalék, míg a legalacsonyabb az Echo TV adásában volt, mindössze 1,7 százalékkal. Az arányokat tekintve a DK az ATV híradójában szerepelt a legtöbbet.

A kormányzati szereplők közül Orbán Viktor szólalt meg legtöbbször saját hangon, őt Lázár János követte. A miniszter megszólalásait a Kormányinfo emelte meg, hiszen a híradók gyakran beszámoltak az ott elhangzottakról. A kormánypárti politikusok közül Rogán Antal szólalt meg legtöbbször saját hangon (93 megjelenés). Az ellenzéki politikusok listáján az első helyen Tóbiás József (MSZP) végzett, akit Z. Kárpát Dániel (Jobbik) és Szél Bernadett (LMP) követ.

A bulvárhírek aránya az RTL Klubon volt a legmagasabb, 5,8 százalék, míg a TV2 műsorában 5,1 százalék volt, máshol pedig csak elvétve kerültek adásba ilyen anyagok. A külföldi hírek aránya az ATV műsorában volt a legmagasabb, meghaladta a 21 százalékot, ami 3,3 százalékpontos emelkedés az első negyedévhez képest. Az Echo TV-n 20,7, a HírTV-n 19,2, az RTL Klubon 15,2 százalék volt ez a mutató.

Az M1 híradójában 389 külföldi hír szerepelt, amely nominálisan a legmagasabb adat az egyes csatornák között, ez az összes anyag 13,4 százaléka. A legalacsonyabb arányszám (10,7 százalék) a TV2 műsorában alakult ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.