Belföld

„Az asszony nem ember, a sör nem ital és a medve nem játék” – poénkodott Németh Zsolt

Németh Zsolt Tusványoson (Array)
Németh Zsolt Tusványoson (Array)

Jókora marék, viccnek álcázott hétköznapi hímsovinizmussal dobta szembe a hallgatóságot Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a 26. Tusványos tábornyitóján – írja a Transindex.hu.

 

A politikus beszédét egy „axióma rangjára” emelt mondással zárta: „Az asszony nem ember, a sör nem ital és a medve nem játék.” A Transindex.hu cikkírója szerint egészen más a súlya, ha az egyszeri tárborlakótól halljuk, és másképpen hat, ha ugyanazt Magyarország egyik vezető politikusa mondja. Utóbbi esetben ugyanis az egész nem több, mint „hétköznapi hímsovinizmus”.

Természetesen megkérdezték Németh Zsoltot, aki szerint nem kell ebben semmiféle előítéletet keresni, az egész nem több, mint nyelvi kérdés. Van az asszony és van az ember, mindegyiküknek van az életben egy jól elfoglalt helye, és ez a fajta székely megközelítés része a közgondolkodásnak, mint ahogy az is, hogy a medve nem játék és hogy a sör az nem ital, mert a pálinka az igazi ital – mondta a lapnak.

„Ez egy alapvicc, amit a nőknek, női szervezőknek el kell tűrniük itt, Tusványoson. … A férfi kollégáink nagy becsben tartanak, emberszámba vesznek minket, azt mondják, hogy sok minden rajtunk múlik, hiszen a szervezői csapat 70%-a fiatal lány vagy nő” – mondta Tárnok Mária, a Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Hasonlóan nyilatkozott Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke is: „Ami engem illet, ez a mondás a vicc kategóriába tartozik, megmosolygom, ahogy megmosolyogja az a férfitársam is, aki ezt kijelenti. Az utóbbi időben, a saját környezetemben egyetlen olyan férfival sem találkoztam, aki ezt a mondást komolyan mondta volna, nyilván, azért mondja, mert jó poénnak tartja. Megszoktuk Tusványoson, hogy mindenki szeret nagyokat, poénosokat mondani.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik