Belföld

Határzár: örül a gazda, olcsón is adná a földjét

hatarzar-kerites(74e31c31-f087-43ce-8ed0-32de1df658f6)(210x140).jpg (Array)
hatarzar-kerites(74e31c31-f087-43ce-8ed0-32de1df658f6)(210x140).jpg (Array)

A röszkei IV-es körzetben gazdálkodó család várja már nagyon a pengés kerítést, a kárpótlás összegét látatlanban is elfogadják.

A magyar–szerb határon augusztus elején épülő ideiglenes határzár felhúzásához 980 ezer négyzetméternyi magánterületet vesznek igénybe – jelentette be Lázár János kedden. A tulajdonosokat kétféle címen kárpótolják: egyrészt mindenki kap egy egyszeri kártalanítási összeget, később pedig területhasználati díjat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kisajátításért 160-170 forintot fizetnek négyzetméterenként.

Ennek nyomán szólaltatott meg a Délmagyar egy, a magyar–szerb határ mellett gazdálkodó családot, akiket még senki nem kersett meg földjük állami kisajátításával kapcsolatban. Már annak is örülök, hogy ad valamit a kormány a földünkért. Biztosan nem fogok bírósághoz fordulni a kapott pénz összege miatt – mondta a lapnak Bolvári Zoltán. Örülnek is a kerítésnek, mert 30 hektáros gazdaságukban már komoly károkat okoztak a határsértők. Addig már nem is szedem össze a mindenhol széthagyott szemetüket, amíg a határzár meg nem épül – fogalmazott Bolvári Róbert.

A birtokon a lap munkatársai találkoztak egy tó mellett pihenő, körülbelül 60 fős csoporttal is, köztük sok nővel és gyerekkel. Ők elmondták, két napja vannak úton pihenés nélkül, a szerb rendőrök minden pénzüket elvették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik