Belföld

Osztrák lap: Szegeden van az emberség oázisa

menekült, Szeged 11 (Array)
menekült, Szeged 11 (Array)

„A magyar társadalom emberi arcát próbáljuk megmutatni” – mondta a menekültek egyik segítője.

Új szél fúj Szegeden – írja a Der Standard. Az osztrák napilap „Az emberség oázisa” címmel közöl beszámolót a menekültsegítőkről.

„A magyar társadalom emberi arcát próbáljuk megmutatni” – mondta a lapnak a MigSzol Szeged csoport egyik alapítója, Kékesi Márk. Felidézik: az elmúlt hetekben folyamatosan érkeztek a menekültek Magyarországra, a magyar közvéleményt ez felzaklatta. A lap szerint Szeged mintha szembemenne az országos tendenciákkal, nem ülnek fel a propagandának és a nacionalizmusnak.

„Az élelmiszeren és a tisztálkodási lehetőségen túl jogi információkat próbálunk adni és segíteni abban, hogyan juthatnak el a menekülttáborokhoz” – mondta Kékesi, hozzátéve, hogy fontos, hogy emberségesen állnak az érkezőkhöz. Elmondta: a menekültsegítő kezdeményezést egy kis helyi alternatív rádióállomás, a Rádió Mi tagjai indították el, mióta ezzel vannak elfoglalva, a rádió szinte nem is működik. De ez nem baj, most mindenki ezzel van elfoglalva – tette hozzá.

A pakisztáni Bilal azt mondta: amikor átlépték a határt, azonnal letartóztatták őket, buszra tették és egy hangárba vitték. Legtöbben azt sem tudták, mi történik. Két hónapja van úton, örül, hogy végre barátságos emberekkel találkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik