Belföld

Nagybaracska kiakadt a menekülttábor tervétől

menekulttabor-vamosszabadi(210x140).jpg (Array)
menekulttabor-vamosszabadi(210x140).jpg (Array)

A szerb határhoz közeli kistelepülés nem kér az ide tervezett sátortáborokról – írja a Blikk.

Mikor a kormányközeli Napi Gazdaságban megjelent a hír, hogy Nagybaracskán építenék meg menekülteknek a tábort, a polgármester, Bögi István megszakította szabadságát.

„Nem egyeztettek velünk, nem kérték ki a véleményünket, nem is szóltak semmiről – mondta a Blikknek a független polgármester, aki már a délelőtt folyamán több tucat telefonhívást kapott a falubeliektől. Hiába telefonált több hatósághoz, sem a minisztériumban, sem a járási hivatalban nem tud senki semmit. A lap szerint mindenesetre a helyiek többsége ki van akadva, mert nem örülnének a menekülttábornak.

A polgármester nem is érti, hogy egyáltalán hol lehet alkalmas területet találni egy több ezer fős menekülttáborra Nagybaracskán. Ami állami terület van itt a környéken, az mind jó minőségű szántóföld, amelyet érvényes bérleti jogviszony keretében adtak ki művelésre gazdálkodóknak. A szántóföldek azonban nem alkalmasak sátortábornak, mivel csatornázott, ivóvízzel ellátott területen lehet csak elhelyezni az embereket.

Az egykori strandfürdő ma már nem üzemel. Itt legalább nem kéne kiépíteni a közműveket, bár a terület nem az államé. A helyi erdész szerint lett volna alkalmas terület Nagybaracskán, hiszen korábban cserkésztáborok is voltak itt. Azok helyén azonban halastavakat létesítettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik