Belföld

MSZP: Megbukott a vasárnapi zárva tartás

zárva tartás (Array)
zárva tartás (Array)

Lukács Zoltán ellenzéki politikus, aki sűrűn támadja kormányunkat. Ezúttal is azt tette, pedig csak párezer embernek veszett el a munkája.

Az MSZP szerint megbukott a vasárnapi zárva tartás: elbocsátások voltak az üzletekben, a megmaradt dolgozók pedig többet dolgoznak. Lukács Zoltán, a párt alelnöke közleményében kifejtette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint március 15., az intézkedés bevezetése óta csaknem 3000 dolgozó “tűnt el” az élelmiszerboltokból, a munkahelyükön maradóknak pedig havonta 388 ezer órával többet kellett dolgozniuk.

Véleménye szerint a vasárnapi zárva tartás nem csak bosszúságot okoz a vásárlóknak, és bevételkiesést az üzleteknek, hanem túlhajszolja a dolgozókat és munkahelyeket szüntet meg. A politikus szerint ezeket a következményeket az Orbán-kormány előre tudta, hiszen a Nemzetgazdasági Minisztérium készíttetett egy hatástanulmányt, miszerint a boltbezárás 10-15 ezer ember elbocsátásával jár, és 50 milliárd forintos veszteséget okoz a költségvetésnek.

Lukács állítja, a Medián legfrissebb felmérése szerint az emberek 72 százaléka, a Fidesz-szavazók 63 százaléka azt akarja, hogy az üzletek vasárnap is legyenek nyitva. Kijelentette, “a tudatosan kárt okozó” kormány hiába próbálja megakadályozni a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazást, az MSZP el fogja érni, hogy az emberek véleményt mondhassanak.

A Népszabadság a KSH adatairól azt írta, az elbocsátási hullám nagyobbrészt a kiskereskedelmet sújtotta, az alkalmazottak száma csaknem 2600-zal csökkent három hónap alatt, míg a többieket a nagykereskedelmi társaságoktól küldték el. Májusban az alkalmazottak összesen 388 ezer túlórát teljesítettek, 70 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Ennek az elbocsátások mellett az az oka, hogy hosszabb az üzletek nyitva tartása, ellensúlyozandó a vasárnapi zárva tartás okozta forgalomkiesést – áll a Népszabadság cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik