Belföld

Az államtitkár olyan külföldiekről beszélt, akiket szeretnek

palkovics-laszlo(960x640).jpg (Array)
palkovics-laszlo(960x640).jpg (Array)

A Magyarországon tanuló külföldi hallgatók számára a legvonzóbbak az orvosi, a műszaki és az óvodapedagógusi képzések, mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára.

Az államtitkár az m1-en közölte: a magyar oktatási rendszer vonzó a külföldi hallgatók számára, ezt bizonyítja, hogy a hallgatói összlétszám 8 százaléka külföldi. Azt mondta: a Semmelweis Egyetemen és a három vidéki egyetemen olyan felkészült orvosokat képeznek, akik a világ bármely országában megállják a helyüket. Megemlítette, hogy az orvosképzésre elsősorban Németországból és Norvégiából érkeznek külföldi hallgatók.

Kitért arra is, hogy az állatorvosi, a műszaki és az óvodapedagógusi képzések is hasonlóan magas színvonalúak és vonzók a külföldi diákok számára. A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal kapcsolatban elmondta: jelenleg hatszáz külföldi hallgató tanul Magyarországon, de számuk a szeptemberi félévtől további ezer diákkal nő.

Közölte: az ösztöndíjprogram 2017-re “indul be” igazán, akkor a tárca várakozásai szerint több mint ötezer külföldi egyetemista vesz majd részt benne. Ennek a programnak köszönhetően például Oroszországból, Észak-Afrikából és Ázsiából is érkeznek diákok Magyarországra – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik