Belföld

Száz hektárt foglal el az állam a határkerítés miatt

lázár jános (Array)
lázár jános (Array)

Horganyzott határzárat kap Magyarország, ami 2,5 méterre lesz a határtól - mondta Lázár János keddi kormányinfóján.

A lehető legrövidebb határidőn belül kell felállítani a 175 kilométeres határkerítést, ami 980 ezer négyzetmétert jelent – mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtökről keddre csúsztatott kormányinfós sajtótájékoztatón. Lázár szerint akár 300 ezer főre is nőhet azoknak a száma, akik ideiglenesen Magyarországra érkeznek. Az EU szerint már többen jöttek a balkáni útvonalon, mint akik a Földközi-tengeri olasz útvonalon.

160-170 forint per négyzetméter árat fizet majd az állam a kerítés miatt elfoglalt földek tulajainak. A határtól két és fél méterre kezdődik majd a határzár. Két fajtát építenek a nehezen járható útvonalak miatt (pl. Hercegszántónál ilyen a terep). Horganyzott határzár lesz a kerítés, amit másfél méter mélységben a föld alá telepítenek. A kerítés a föld fölött 3,5 méter magas oszlopokon nyugszik majd, amin NATO-kompatibilis drót lesz. Most az aljnövényzet irtása és a talajelőkészítés zajlik.

 

Augusztus 1-vel életbe lépnek azok a jogszabályok, amik megakadályozzák a visszaélést a menekültstátusszal – mondta Lázár, aki szerint a határon lesznek tájékoztató táblák, amik a határállomásokhoz irányítanák a menekülteket. “Ha valahová be akarunk menni, akkor az ember kopogtat és nem a falon akar átmenni” – indokolt. Arról, hogy Magyarország az EU által elosztandó 54 ezer menekültből egyetlenegyet se vállalt be, azt mondta, azok a tagállamok, amik csak pár tucatnyi migránst fogadnak be, szintén annyit vállaltak, ami egyenlő a nullával, Magyarország pedig megtelt. Lázár szerint az embercsempészeknek gondot fog jelenteni, hogy csak legálisan lehet majd belépni Magyarországra.

Később cinikusan hozzátette, a menekültek nem háborús övezetből, hanem a Balkánról jönnek. Lázár ezzel kikerülte azt a kérdést, hogy sok menekült pl. Szíriából jött, de ő úgy értelmezte, hogy ők több országon átmennek idevezető utukon, ahol nincs háború. Szerinte amúgy sem politikai menekültek azok, akiket szervezetten hoznak buszokkal és a szerb rendőrök mutatják nekik az utat (bár arra nem gondol, hogy egy polgárháborúból menekülnek el).

Vida és plakát

Tavaly ősz óta Vida Ildikó többször felajánlotta lemondását, de Orbán Viktor azt mondta neki, amíg a NAV átalakítására nem kerül sor, addig maradjon az adóhatóság élén – mondta Lázár a Vida lemondását firtató kérdésre. Az, hogy Rogán Antal szomszédja nyert a plakátkampányt, azt mondta, ők adták a legjobb ajánlatot, és különben is, az ő maga szomszédjai között nincs ezzel foglalkozó cég (!). Giró-Szász András kormányszóvivő hozzátette, csak másfél hónap volt az új gazdasági intézkedések és az ezekről szóló plakátkampány között, ezért nem lehetett klasszikus közbeszerzést kiírni.

 

Beszéltek arról is, hogy nincs kivándorlás Magyarországról. Akik kimentek, azok nem stabilan telepednek le külföldön többségben (Lázár szerint ugyanannyi fiatal megy ki, mint amennyi hazajön) ráadásul eurómilliókat utalnak haza. Szerinte a többség a kint megtakarított jövedelméből itt akar életet felépíteni magának.

Minden európai országban előfordulnak olyan gyűlöleti alapú cselekmények, mint a szegedi lány megverése – mondták. Lázár szerint ahol megjelenik a bevándorlás, ott vannak ilyen cselekmények.

Giró-Szász Andrástól vett idézettel zárnánk cikkünket és kívánnánk szép napot olvasóinknak:

“Ha mindenki tisztán tartja az udvarát, tiszta lesz a ház is!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik