Belföld

Romák kitiltása miatt marasztalták el a nyíregyházi edzőtermet

A tulajdonos arra hivatkozott, hogy félelemkeltő magatartást tanúsítottak, de hangfelvétel készült arról, hogy azt mondja: nem számít, hogy „normálisak”, nem hajlandó beengedni őket.

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság azt a nyíregyházi edzőtermet, ahonnan kitiltottak egy testvérpárt roma származásuk miatt.

„Elijesztik a hatvankilós magyar gyerekeket”

A közzétett határozatból kiderül: a panasztevő öccsével és egy barátjával januárban látogatta meg a Cutler Gym edzőtermet. Barátjuk fekve nyomó világbajnokként az üzlet reklámarca és törzsvendége volt. Őt a tulajdonos az öltözőből hívta az irodájába, ahol szóvá tette, hogy „büdös telepi cigányokat” visz az edzőterembe és megkérte, hogy ezekkel az emberekkel többet ne menjen oda.

A tulajdonos és a sportoló között elmérgesedett a viszony. Utóbbi hangfelvételt készített több telefonbeszélgetésükről is, ahol a vállalkozó kijelentette: nem tesz jót az üzletnek, ha cigányok járnak az edzőterembe, mert elijesztik a hatvankilós magyar gyerekeket, cigányokkal vannak tele a börtönök és lopnak.

Lehetőségük sem volt megzavarni

Az eljárás során a tulajdonos azzal védekezett, hogy a panaszos férfi és társasága megszegték a házirendet, beszóltak a többi vendégnek, kihívó, megbotránkoztató magatartást tanúsítottak. Szerinte másnap hatodmagukkal tértek vissza és a jelenlévőkben félelmet keltve követelték vissza a bérlet árát. Az ő verziója szerint a fekvenyomó világbajnok azzal zsarolta meg, hogy eljárás fog ellene indulni, hacsak ő nem szól az érdekében, amire félmillió forintért hajlandó. Csatolta az egyik roma nemzetiségi önkormányzat elnökének nyilatkozatát is, amely szerint az edzőterem megnyitása óta rendszeres látogatója, származása miatt nem érte atrocitás.

A pultos az eljárás során azt mondta: megerősíti, hogy a panasztevő testvére visszakérte a bérlet árát, de többre nem emlékszik, A fekve nyomó világbajnok pedig azt, hogy már az edzés előtt, az öltözőből kihívta őt az edzőterem tulajdonosa, amikor még lehetőségük sem volt arra, hogy megzavarják mások edzését.

„Ők is megértik, hogy több barna bőrűt nem fogok beengedni”

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján a hatóság figyelmeztetett: aki az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségeiben szolgáltatást nyújt vagy árut forgalmaz, az köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét, vélt vagy valós nemzetiséghez való tartozása miatt senkit nem részesíthet kedvezőtlenebb bánásmódban másoknál.

A hangfelvételek alapján megállapítható volt, hogy a tulajdonos üzleti megfontolásból hátrányosnak tartotta, hogy romákat szolgáljon ki és azt is mondta a sportolónak, hogy „négy cigányt küldtem el, amikor eljöttetek”. Kijelentette azt is, hogy „akikkel együtt edzett tíz évig”, azokat beengedi annak ellenére, hogy romák, de „azt ők is megértik, hogy több barna bőrűt nem fogok beengedni”, „nem számít, hogy normálisak, az átlag gyerekek félnek tőlük”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik