Belföld

A kémeink munkáját aknázhatta alá Lázár

Kémkedés (Array)
Kémkedés (Array)

Ha a hírszerzésnek dolgozol, sose dicsekedj! Lázár János elég sokat dolgozik a hírszerzéssel és dicsekedett. Ennek a végét csak megszívhatják a kémeink.

Nagyot dicsekedett a napokban a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén azzal, hogy a katonai titkosszolgálat és hírszerzés, valamint a polgári titkosszolgálat jól teljesített Ukrajnában az Információs Hivatal átszervezése során. Hozzátette, hogy az ukrán külügy akadályozza a magyar kormány törekvéseit Kárpátalján. Az Index cikke szerint Lázár dicsekvése kontraproduktív.

Eleve az ukrán külügy kiakadt ezen és bekérette Keskeny Ernő nagykövetet. A lapnak nyilatkozó volt hírszerzők szerint előfordulhat, hogy diplomatákat és további magyarokat is kiutasítanak emiatt, de ha ez nem is következne be, az ukrán kémelhárítás jobban rászállhat a magyarokra. Ukrajnában is dolgozhatnak ugyanis olyan fedett magyar hírszerzők, akiknek sikere nem feltétlen érdeke a szomszéd államnak.

Titkos szolgálat

Persze hírszerzést mindenki művel, ez kell a magyar külpolitika irányainak kialakításához, de ez sokszor nem véletlenül titkos, ahogy Giró-Szász András kormányszóvivő fogalmazott a keddi sajtótájékoztatón, nem véletlen “titkosszolgálat” a szervezetek neve.

Mindenesetre a még mindig nagyobb ország a nagyobb titkosszolgálatával eredményesen blokkolhatja a magyarok munkáját. Ahogy egy forrás fogalmazott a lapnak: “Ha ezek után például az lesz a deklarált céljuk, hogy egy évig blokkolják a magyar hírszerzők munkáját, akkor, akár az erőik koncentrálásával, ezt is képesek megtenni”.

Sose dicsekedj!

A forrás szerint káros dolog ebben a szakmában dicsekedni a sikerrel, mert akkor akadályokba futnak. Nem véletlen, hogy a hírszerzők kudarcai inkább szoktak kiderülni, mint a sikereik és azt sem tudni, konkrétan milyen feladatért tüntették ki őket. Ezért Lázár mondatairól azt mondta a forrás: „Még jó, hogy Lázár nem olvasta fel az Ukrajnában jó munkát végzett magyar hírszerzők névsorát!”

Ráadásul ha kiutasítanak egy kémet, az a karrierjét is kettévágja, az adott országban, de szerte a világban is tudni fogják, hogy kém, így utaznia se lesz egyszerű. Egyelőre nem világos, hogy a hírszerzésben két éve otthon lévő Lázár miért mondta, amit mondott, amikor annak nem sok pozitív hozadéka lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik