Belföld
Kémkedés (Array)

A kémeink munkáját aknázhatta alá Lázár

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 07. 21. 17:45

Ha a hírszerzésnek dolgozol, sose dicsekedj! Lázár János elég sokat dolgozik a hírszerzéssel és dicsekedett. Ennek a végét csak megszívhatják a kémeink.

Nagyot dicsekedett a napokban a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén azzal, hogy a katonai titkosszolgálat és hírszerzés, valamint a polgári titkosszolgálat jól teljesített Ukrajnában az Információs Hivatal átszervezése során. Hozzátette, hogy az ukrán külügy akadályozza a magyar kormány törekvéseit Kárpátalján. Az Index cikke szerint Lázár dicsekvése kontraproduktív.

Eleve az ukrán külügy kiakadt ezen és bekérette Keskeny Ernő nagykövetet. A lapnak nyilatkozó volt hírszerzők szerint előfordulhat, hogy diplomatákat és további magyarokat is kiutasítanak emiatt, de ha ez nem is következne be, az ukrán kémelhárítás jobban rászállhat a magyarokra. Ukrajnában is dolgozhatnak ugyanis olyan fedett magyar hírszerzők, akiknek sikere nem feltétlen érdeke a szomszéd államnak.

Titkos szolgálat

Persze hírszerzést mindenki művel, ez kell a magyar külpolitika irányainak kialakításához, de ez sokszor nem véletlenül titkos, ahogy Giró-Szász András kormányszóvivő fogalmazott a keddi sajtótájékoztatón, nem véletlen “titkosszolgálat” a szervezetek neve.

Mindenesetre a még mindig nagyobb ország a nagyobb titkosszolgálatával eredményesen blokkolhatja a magyarok munkáját. Ahogy egy forrás fogalmazott a lapnak: “Ha ezek után például az lesz a deklarált céljuk, hogy egy évig blokkolják a magyar hírszerzők munkáját, akkor, akár az erőik koncentrálásával, ezt is képesek megtenni”.

Sose dicsekedj!

A forrás szerint káros dolog ebben a szakmában dicsekedni a sikerrel, mert akkor akadályokba futnak. Nem véletlen, hogy a hírszerzők kudarcai inkább szoktak kiderülni, mint a sikereik és azt sem tudni, konkrétan milyen feladatért tüntették ki őket. Ezért Lázár mondatairól azt mondta a forrás: „Még jó, hogy Lázár nem olvasta fel az Ukrajnában jó munkát végzett magyar hírszerzők névsorát!”

Ráadásul ha kiutasítanak egy kémet, az a karrierjét is kettévágja, az adott országban, de szerte a világban is tudni fogják, hogy kém, így utaznia se lesz egyszerű. Egyelőre nem világos, hogy a hírszerzésben két éve otthon lévő Lázár miért mondta, amit mondott, amikor annak nem sok pozitív hozadéka lehet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.