Belföld

A herbál veszi át a marihuána helyét

A természetes drogok helyett jóformán már csak a jóval veszélyesebb szintetikus szert lehet kapni.

Csökkent a természetes kannabisz hozzáférhetősége, a herbál vagy biofű néven árult, ám neve ellenére szintetikus szerek veszik át a helyét – írja a Drogriporter, mely online kérdőívet készített a témában.

Drogpolitikai oldalként a válaszadók körében nagy arányban, 42 százalékban voltak olyanok, akik napi rendszerességgel fogyasztanak marihuánát, a válaszadók mintegy negyede pedig azt jelölte meg, hogy hetente egy-két alkalommal. A túlnyomó többség, 46% dílertől szerzi be a kannabiszt, 44% pedig azt jelölte meg, hogy „havertól”, míg azok aránya, akik maguk termelik meg, mindössze két százalék – ennek oka lehet, hogy könnyű vele lebukni.

Sokan panaszkodtak arra, hogy az utóbbi időben egyre nehezebb a marihuána beszerzése, jelentősen romlik a minőség, miközben emelkednek az árak. Többen azt írták, hogy már csak a marihuána hatóanyagát szintetikus formában tartalmazó, de jelentősen eltérő hatású herbált tudják beszerezni, azt viszont egyre nagyobb mennyiségben. Ennek a fogyasztási kockázata azonban jóval magasabb, mert intenzívebb hatást gyakorol a központi idegrendszerre, a túladagolások súlyos pszichotikus tünettel járnak.

A válaszadók csaknem kétharmada határozottan el is utasította, hogy ezt fogyassza, volt, aki arról számolt be, hogy egyszer próbálta ki a szert, de azt az éjjelt kórházban töltötte.

Korábban már többször írtunk a herbál térnyeréséről – arról, hogy vannak olyan települések, ahol szinte mindenki szívja, mert olcsóbb az alkoholnál; arról, hogy Hevesben nyíltan árulják; és arról is, hogy milyen következményei vannak a fogyasztásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik