szavazas(210x140).jpg (Array)
Belföld

Itt már soha többé nem lesz olyan népszavazás, ami nem érdeke a kormánynak

Különös, egzotikus érvek alapján utasította el sokadszorra is a vasárnapi boltzár miatti népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság.

A Nemzeti Választási Bizottság hétfői ülésén úgy döntött, Wodicska Zoltán kérdését ismeri el “elsőnek, érvényesnek” a vasárnapi boltzárral kapcsolatban, a moratórium megszűnése után. A kérdés így megelőzte az MSZP-s Lukács Zoltánét. Az NVB azonban egyértelműségi aggályok miatt végül nem hitelesítette Wodicska Zoltán kérdését.

Az NVB hétfői ülésén három, a vasárnapi zárva tartáshoz kapcsolódó népszavazási kérdés hitelesítése ügyében döntött. Az NVB ülésének kezdetén a tagok kizárták a döntéshozatalból az MSZP delegáltját, mert úgy ítélték meg, személyesen érintett az ügyben, mivel ő nyújtotta be az MSZP-s Lukács Zoltán népszavazási kezdeményezését.

Hosszas tárgyalás után az NVB többsége úgy döntött, nem a Kúria internetes oldalán történő közzétételtől számítja a népszavazási kérdés “védettségének” megszűnését, tehát amikortól már új kérdést lehet benyújtani, és arról is döntött, hogy nem a népszavazási kérdés érkeztetése a döntő, hanem, hogy a beadványozó mikor érkezett a Nemzeti Választási Iroda épületébe. Az NVB ezek alapján minősítette “elsőnek” a Wodicska Zoltán által benyújtott kérdést.

Az Új Magyar Köztársaság Egyesület, ami szintén részt vett a népszavazási kérdések benyújtásában, dühös közleményben reagált rapid gyorsasággal. Szerintük az NVB bohócot csinált a jogbiztonságból, “ez a hatalom fél az emberek véleményétől, helyette milliárdokért bábozza el nekünk, hogy a nemzeti konzultációk alkalmával kérik ki az emberek véleményét, holott eddig egyetlen nemzeti konzultációs folyamat sem zajlott transzparens és nyomon követhető módon.” Szerintük teljesen zavaros az NVB jogértelmezése, ami a népszavazások kiüresedéséhez vezethet.

Az MSZP összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke ellen az NVB-nél – közölte Lukács Zoltán szocialista országgyűlési képviselő hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Az MSZP-s politikus a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a választási eljárásról szóló törvény kimondja: a választási bizottság tagja “nem lehet központi államigazgatási szervvel munkavégzésre irányuló más jogviszonyban”.

Márpedig Patyi András nem csupán a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, hanem többi között a kormány tanácsadó, véleményező testületének, az Államreform Bizottságnak is elnöke, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is, “amelynek három minisztérium a fenntartója” – mondta Lukács Zoltán.

Sajtótájékoztatóját Lukács Zoltán azt követően tartotta, hogy az NVB hétfői ülésén, amelyen három, a vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdés hitelesítéséről döntöttek, vita bontakozott ki közte és Patyi András között.

A testület elnöke nem adott szót a szocialista politikusnak, aki egyike volt a népszavazási kezdeményezést benyújtóknak. Patyi András arra hivatkozott, hogy a beadványozó meghallgatása csak egy lehetőség. A kialakult szóváltásban az NVB elnöke a terem elhagyására kérte a képviselőt.

 

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.