Belföld
vasútépítés (Array)

Hasadó vágányok: kicsapták a vasutasok a Szolidaritást

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 07. 20. 15:56

Nem fizették a VDSzSz-nek a tagdíjat, távozniuk kellett a szakszervezeti szövetségből. Nem volt olajozott az együttműködés, hiába próbálták sínre tenni.

Kizárta a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) Szövetség a VDSzSz Szolidaritást, mert hónapok óta nem fizet tagdíjat – közölte a szövetség az MTI-vel hétfőn. A VDSzSZ Szövetség szerint a szövetségi tanács megállapította, hogy a VDSzSz Szolidaritás tagdíjelmaradása meghaladja a 33 millió forintot.

A tagszervezetet a VDSzSz Szövetség felügyelő bizottsága, továbbá a szövetség elnöke az elmaradás megfizetésére szólította fel június 19-én, amire a tagszervezet elnöke egy videóüzenetben úgy reagált, hogy sem most, sem a jövőben nem hajlandó azt megfizetni. A szövetségi tanács ezért úgy határozott, hogy kizárja és törli tagjai sorából a VDSzSz Szolidaritást – közölték.

A VDSzSz Szolidaritás ezzel egyedül maradt, mert a szövetség döntését követően automatikusan megszűnt tagsága a Vasutas Szakszervezetek Szövetségében, az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetségében (ETF), és a Nemzetközi Szállítmányozási Szövetségben (ITF), ahogy a LIGA Szakszervezetekben, valamint az Európai-, és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségben is.

Közölték azt is, hogy a szövetségi tanács hétfői ülésén teljes támogatásáról biztosította azt a népszavazási kezdeményezést, ami a férfiakra is kiterjesztené a 40 év szolgálati jogviszony után igénybe vehető nyugdíjat. A vasutasok számára kiemelten fontos ez a lehetőség, mert a munkakörülmények megterhelőek: váltott műszakban, nehéz fizikai munkát végezve, sokszor az időjárási körülményeknek kitéve dolgoznak több évtizeden át.

A korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjak megszüntetésével gyakorlatilag nem maradt más lehetőség a nehéz munkába belerokkant vasutasok számára, mint a közmunka vagy a segély – fogalmaznak a közleményben. A 40 év szolgálati jogviszony után igénybe vehető nyugdíj lehetőségével viszont sokan, akik már a szakmájuk megszerzése után munkába álltak, akár 56-60 évesen nyugdíjba mehetnének.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.