Belföld

Ukrán menekültek tömegére készülhet a magyar kormány

ukrán menekült (Array)
ukrán menekült (Array)

Pozsonyi lapértesülések szerint Szlovákia, Magyarország és Lengyelország több tízezer ember befogadásáról egyeztetett, Magyarországon már logisztikai központ létrehozásáról is döntöttek.

A pozsonyi Új Szó értesülései szerint több tízezer ukrán menekült érkezésére készül Szlovákia, Magyarország és Lengyelország. Az értesülést szlovák illetékesek nem kommentálták, de a három ország kormánya állítólag már egyeztetett arról, hogy szükség esetén ki hány embert fogadna be.

Ha az ukrán-orosz határszakaszról a harcok az ország más régióira is kiterjednének, szinte biztos, hogy ukrán állampolgárok ezrei próbálnának nyugatra menekülni, ellátásuk pedig jóval nagyobb terhet jelentene Szlovákiának, mint az Ausztriától ideiglenesen átvállalt 500 menekült ellátása és azé a száz szíriai keresztényé, akik menedékjogot kapnak az országtól.

 A kelet-ukrajnai háborús övezetből elmenekült asszony Mariupolban. MTI

A felvidéki magyar napilap úgy tudja, hogy a magyar, a lengyel és a szlovák kormány az elmúlt hónapokban tárgyalt arról, mi a teendő, ha Ukrajnában szétesik a központi hatalom. Állítólag már arról is egyezség született, hogy Magyarország és Szlovákia 20-20 ezer, Lengyelország pedig 40 ezer embert engedne az országba. Sőt, a lap információi szerint már arról is döntés született, hogy Zalaegerszegen, egy volt katonai laktanyában elkezdenek kiépíteni egy logisztikai központot arra az esetre, ha egyik napról a másikra országukból menekülő ukránok ezreinek kellene ellátást biztosítani.

A szlovák kormány sajtóosztálya nem adott bővebb tájékoztatást, de nem is cáfolta az egyeztetéseket. A szlovák belügyminisztérium szóvivője azt mondta: a minisztériumok erről a témáról nem egyeztettek. „Ha romlik a helyzet Ukrajnában és megindul a menekülthullám, a kialakult helyzetről egyeztetni fogunk partnereinkkel” – közölte Michaela Paulenová.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik