Belföld

Nem bevándorló erőszakolt a vonaton

megerőszakolt lány (Array)
megerőszakolt lány (Array)

Pedig állítólag a rendőrök mondták ezt a sértett lánynak. A rendőrség ezt tagadta, a rémhír viszont töretlenül terjed.

Nem bevándorló volt az a férfi, aki megerőszakolt egy lányt június 5-én a Budapestről Szegedre tartó Intercityn, pedig az eset után állítólag még a rendőrök is ezt mondták a sértett lánynak. Utólag viszont a Népszabadság kérdésére már tagadta ezt a rendőrség.

A menekültekkel kapcsolatos félelemkeltés egyik visszatérő eleme, amit internetes hozzászólásokban gyakran lehet olvasni, hogy a migránsok megerőszakolják a magyar nőket. Ilyen eset a valóságban szerencsére nem történt, de a Jobbik internetes videocsatornája, az N1TV nemrég „Bevándorló erőszakolt magyar lányt a vonaton” címmel közölt egy riportot.

Kinevették

Az ebben megszólaló lány elmesélte: pénz hiányában jegy nélkül szállt fel a vonatra és elbújt a vécében. Egy vadidegen, nem magyarul beszélő férfi kiszúrta, rányitott és jelezte: segít neki rejtőzködni. A férfi bement, elszívtak együtt néhány cigarettát, majd megkérdezte tőle, hogy van-e „jutalma”. Kétség sem fért hozzá, hogy mit akar, a lányt pedig olyan erős sokkhatás érte, hogy kiabálni sem mert.

Később néhány utasnak elmondta, mi történt vele, de kinevették. A lány még abban sem volt biztos, hogy erőszakot követtek el rajta – ha nem is önszántából, de maga vetkőzött le, ám később a rendőrök mondták el neki, hogy a kényszer pszichikai erőszaknak minősül és nem különbözik attól, mintha veréssel bírták volna rá. A lány azt nyilatkozta a riportban, hogy a rendőrök azt is mondták neki, hogy az elkövető bevándorló volt.

Futni hagyták

A bűncselekmény után nem sokkal őrizetbe vették Szegeden a feltételezett elkövetőt, aki szerb és Olaszországból utazott haza. Őrizetbe vették, kezdeményezték az előzetes letartóztatását is, de az ügyészség szabadon engedte, így akár az országot is elhagyhatta. A Népszabadság kérdésére az ügyészség azt közölte, hogy „az már a rendőrség dolga”, hogy hogyan folytatják le a nyomozást.

A rendőrség magabiztosan tagadta, hogy a rendőrök azt mondták volna a lánynak, hogy az erőszaktevő bevándorló. A hír viszont így jelent meg és terjedt el menekültellenes gyűlölködő hozzászólásokkal az interneten. Így ha elhangzott ilyen kijelentés, az mindenképpen alkalmasnak bizonyult az uszításra.

Arra a kérdésre, hogy ha valóban úgy látják, nem mondott ilyet a rendőr, tesznek-e jogi lépéseket, mert a riportban mégis ez hangzott el, azt felelték a Népszabadságnak, hogy meg fogják tenni a szükséges intézkedéseket, ha olyan esetről szereznek tudomást, ami ezt indokolja.

Figyelem!

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, ami belföldről minden hálózaton keresztül ingyenes: 06-80-20-55-20

Bántalmazás áldozatául esett nők és gyermekek számára a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület működtet ingyenesen hívható segélyvonalat minden nap 18-22 óra között: 06-80-505-101

Ajánlott videó

Olvasói sztorik