Belföld

Nagyon izgalmas beszámoló készült Áder János három államfői évéről

áder jános az erdő kapitánya (Array)
áder jános az erdő kapitánya (Array)

Ötszázhuszonnégy oldal.

524 oldalas kiadvány készült Áder János államfői megbízatásának első három évéről – tudósít az MTI. A dokumentumot a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján is el lehet olvasni.

A kiadvány címe „Három év”, alcíme „Rendezni végre közös dolgainkat”. Bevezetőjében Áder azt írja: sok minden vár még beteljesülésre a bő két évtizede megfogalmazott közös álmokból és reményekből. Több figyelmet és megbecsülést érdemelnek azok, akik tudásukkal, tehetségükkel, szorgalmukkal és tisztes helytállásukkal szolgálják saját környezetük, családjuk és közösségük boldogulását – véli az államfő, hozzátéve, hogy „érdemes volna több tisztelettel fordulnunk egymás iránt, el kell utasítanunk a kettős mércét, és a mindennapokban is kifejezésre kell juttatnunk, hogy megbecsüljük kinek-kinek a személyes vagy közösségben nyújtott teljesítményét”. A bevezetőt Áder „a haza minden előtt” mottóval zárta.

A képes kiadványban hat témakör köré csoportosítva jelenik meg Áder János megbízatásának első három éve – írja ismertetőjében az MTI. A teljesítmény megbecsülése című fejezetben többek között tudósok, sportolók, művészek személyes teljesítményét méltatja; a normativitásról szóló részben pedig a törvényhozás feletti kontrollal kapcsolatos tevékenységét mutatja be. A tisztelet és lelki kiegyezés címszó alatt fejet hajt mások mellett Mádl Ferenc volt államfő, Mindszenty József bíboros-hercegprímás és Szentágothai János tudós munkássága előtt, felidézi többek között a honvédtisztek eskütételén és a totalitárius diktatúrák emléknapján hangoztatott beszédeit, megemlékezik XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatási ünnepségéről és az Auschwitzban tartott Élet menetéről.

Az új gesztusok című fejezetben az államfő felidézi a nemzeti összetartozás napja alkalmából 2012-ben mondott beszédét, a közös jövő és siker erős fundamentumaként értékelve az együttműködésre való nyitottságot és az egymás iránt tanúsított kölcsönös tiszteletet. Áder János feleleveníti, hogy Ferenc pápa Vatikánban magánkihallgatáson fogadta, s számot ad a Nobel-békedíjas politikusok – Ang Szán Szu Csi mianmari ellenzéki vezető, Lech Walesa volt lengyel köztársasági elnök – tiszteletére adott díszvacsorákról is. Az elektronikus kötetben az államfő emlékeztet, hogy szót emelt a Schweitzer József volt főrabbit és Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét ért elleni inzultusokkal szemben.

Áder János a magyar érdekek képviselete címszó alatt a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral és régiós állami vezetőkkel folytatott találkozóiról emlékezik és felidézi mások mellett azt is, hogy New Yorkban közel 100-an tettek előtte állampolgársági esküt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik