Belföld
tankönyvbehordás (Array)

Magukra hagyják az iskolákat a tankönyvekkel

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 07. 17. 09:20

Elvileg azért kap pénzt az állami tankönyvellátó, hogy megoldja a szortírozást, behordást. A Klik levele szerint viszont idén csak leteszik a több ezer könyvet, aztán oldja meg mindenki, ahogy tudja.

Minden évben gond van a tankönyvterjesztéssel azóta, hogy központosították – 2013-ban több mint 38 ezer tankönyv nem érkezett meg időben, tavaly pedig a diákok tankönyvcsomagjai körül volt kavarodás. Eddig rendőrök és közmunkások segítették a könyvek kiosztását, idén azonban ez nem lesz – írja a 444.

Az augusztus elején érkező tankönyvekről az intézményfenntartó, a Klik azt írta az iskoláknak, hogy a lerakodást követően „a könyvek iskolában kijelölt helyre történő mozgatása az iskola és a tankerület feladata”. Az iskolák ugyan kérhetik közmunkások segítségét a helyi önkormányzattól és a tankerülettől, de több intézményben tartanak attól, hogy a tankönyvfelelős egyedül marad az érkező több ezer könyvvel. A portál szerint még sehol nem jelezte a Klik, hogy segítene a feladatban, inkább maguk szerveznek az iskolák diákmunkaerőt, vagy berendelik önkéntes alapon a kollégákat és a rokonságot.

 Fotó: MTI

Tavaly az állami szállító, a Kelló a diákokra szabott tankönyvcsomagokat vitt ki az iskolának, sok csomagot azonban rosszul állítottak össze. Erre válaszul bejelentették, hogy idén már nem válogatják szét a könyveket, ez az iskolák feladata lesz.

Természetesen a könyvek behordása és szétválogatása nem lehetetlen feladat, de az állami tulajdonú Kelló elvileg ilyen feladatok ellátásáért is kapja a pénzt. A központosításnak egyébként is az volt az indoka, hogy így majd jobb lesz a szolgáltatás minősége, ehhez képest évről évre romlik. A másik érv az volt, hogy a piaci alapon működő kiadóknál nagyobb árréssel dolgozó állami cég a nyereségből visszajuttat pénzt az iskoláknak – ehhez képest a negyedmilliárdos nyereségből egy év alatt 140 milliós veszteséget csináltak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.