Belföld

Hamarosan eldől a Corvinus sorsa

palkovics-laszlo(960x640).jpg (Array)
palkovics-laszlo(960x640).jpg (Array)

Július 30-án nyilvánosságra hozzák a terveket, rá egy hónapra pedig dönthetnek az egyetemek és a főiskolák átszervezéséről – írja a Magyar Nemzet.

Az átalakítások egyik lehetséges érintettje, a Corvinus Egyetem (BCE) elkészítette a szerkezeti változásra vonatkozó javaslatait – közölte Palkovics László felsőoktatási államtitkár online fogadóóráján.

A BCE feldarabolásáról szóló hírek májusban röppentek fel. Eszerint a kertészettudományi kar a gödöllői Szent István Egyetemre kerülhet, és a tájépítészeti kar is leválhat.

 
Fotó. MTI 

Az államtitkár szerint 2016-tól az eddigi 280 pontos bejutási küszöböt a felsőoktatási szakokra 300 pontra fogják emelni, ez alatt fizetős szakokra sem lehet majd bejutni. A pontos bejutási ponthatárokat viszont csak ősszel határozzák meg a HÖOK közreműködésével.

A kötelező nyelvvizsga ügyében az államtitkár elmondta, bár az eddigi végzősök esetén egy évig sok diploma ragad bent, de általában a fiatalok elhelyezkedés után már leteszik a nyelvvizsgát és megkapják a diplomájukat is. A jelentkezők 55 százalékának pedig már most is van nyelvvizsgája, így a 2020-as változások nem valószínű, hogy érdemben visszavetnék a jelentkezők számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik