Belföld
plakátrongálás (Array)

Felmentették a plakátrongálókat

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 07. 17. 12:32

A két budapesti aktivista a menekültellenes plakátok letépése után önként jelentkezett a rendőrségen. A bíróság kimondta: véleménynyilvánítási jogukkal éltek.

Több mint egy hónappal ezelőtt helyezte ki a kormány a menekültellenes óriásplakátokat. Június hetedikén két budapesti aktivista, Kalocsai Kinga és Szeles András megrongálta a hirdetményeket, majd besétáltak a rendőrségre és feljelentették magukat. A Pesti Központi Kerületi Bíróság most felmentette őket a szabálysértés alól – írja a Kettős mérce blog.

Az alaptörvényre és egy korábbi alkotmánybírósági döntésre hivatkozva kimondták: a véleménynyilvánítás része a plakátrongálás. Az ítéletben természetesen szerepel, hogy nem minden plakátrongálás esik a véleménynyilvánítás szabadsága alá, de ebben az esetben direkt és célzott politikai üzenetként, tettükért felelősséget vállalva rongálták meg a plakátokat.

A „nemzeti konzultációs” plakátok letépése tehát nem szabálysértés, ha nem veszélyes a társadalomra és az elkövetők véleménynyilvánítási szabadságukkal élnek. A bíróság az alaptörvény IX. cikkelyére is hivatkozott, melyben az áll, hogy a törvény célja lehetővé tenni az egyén számára véleményének kifejtését, mások véleményének formálását, és hogy meggyőzhessenek másokat saját álláspontjukról.

„Az eljárás alá vontak az előzőekben hivatkozott alapjogaikkal éltek, amikor politikai véleményüknek a plakát mondanivalója okán annak részbeni eltávolításával adtak hangot” – áll az ítéletben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.