Belföld

Felmentették a plakátrongálókat

plakátrongálás (Array)
plakátrongálás (Array)

A két budapesti aktivista a menekültellenes plakátok letépése után önként jelentkezett a rendőrségen. A bíróság kimondta: véleménynyilvánítási jogukkal éltek.

Több mint egy hónappal ezelőtt helyezte ki a kormány a menekültellenes óriásplakátokat. Június hetedikén két budapesti aktivista, Kalocsai Kinga és Szeles András megrongálta a hirdetményeket, majd besétáltak a rendőrségre és feljelentették magukat. A Pesti Központi Kerületi Bíróság most felmentette őket a szabálysértés alól – írja a Kettős mérce blog.

Az alaptörvényre és egy korábbi alkotmánybírósági döntésre hivatkozva kimondták: a véleménynyilvánítás része a plakátrongálás. Az ítéletben természetesen szerepel, hogy nem minden plakátrongálás esik a véleménynyilvánítás szabadsága alá, de ebben az esetben direkt és célzott politikai üzenetként, tettükért felelősséget vállalva rongálták meg a plakátokat.

A „nemzeti konzultációs” plakátok letépése tehát nem szabálysértés, ha nem veszélyes a társadalomra és az elkövetők véleménynyilvánítási szabadságukkal élnek. A bíróság az alaptörvény IX. cikkelyére is hivatkozott, melyben az áll, hogy a törvény célja lehetővé tenni az egyén számára véleményének kifejtését, mások véleményének formálását, és hogy meggyőzhessenek másokat saját álláspontjukról.

„Az eljárás alá vontak az előzőekben hivatkozott alapjogaikkal éltek, amikor politikai véleményüknek a plakát mondanivalója okán annak részbeni eltávolításával adtak hangot” – áll az ítéletben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik