Belföld

Maga Rogán segíthette lakáshoz a korábbi fideszes polgármester családját

rogán antal (Array)
rogán antal (Array)

Azt már korábban lehetett tudni, hogy az önkormányzat volt irodájában lakik a volt fideszes Karasai Károly családja, de most az is kiderült, hogy a pályázatot Rogán Antal személyesen jegyezte – írja a 444.hu.

A történet úgy kezdődött, hogy 2008. november végén az önkormányzat pályázatot írt ki úgy negyven felújításra szoruló – rendeltetésszerű használatra nem alkalmas ingatlanra.

A tender feltételei a bérlés helyett a vásárlásnak kedveztek. Ekkor ugyanis ha a kérelmező vállalta a felújítást és átalakítást, annak költségét a forgalmi érték megállapításkor az önkormányzat a vételár előlegeként be is számította. További kedvezményeket is igénybe lehetett venni: a vevő kérelmére például “a vételár megfizetésére 25 éves kamatmentes részletfizetési lehetőséget kellett biztosítani”. Sőt, ha a kérelmező úgy döntött, hogy egy összegben rendezi a cehhet, a vételárhátralékra 30 százalék árengedmény illette meg – derül ki a 444.hu cikkéből.

Anyós és nevelt lány a tulaj

A kiírás mellékletében szereplő érintett lakások listáján már részeire bontva szerepeltették a tulajdoni lapon még egybefüggőként feltüntetett 509 nm-es Károly körúti ingatlant. 2009. januárjában az iroda kétötödét – egy 79nm-es és egy 80 nm-es helyiséget – értékesítette az önkormányzat. Előbbi új tulajdonosa Karsai Károly nevelt lánya, Aranyos Zsófia, utóbbié Gulyás Istvánné, Karsai anyósa lett. (Ők Karsaival hárman egy időben mind ugyanazon a címen, az ötödik kerület Molnár utca 16. szám alatt voltak bejelentve.)

Az önkormányzat a felújítás költségét a két lakás esetében egyenként 15 millió forintra becsülte. Elvileg tehát ennyit vont le a vevőktől az önkormányzat a forgalmi ár alapján meghatározott vételárból. A tulajdoni lapon emellett az áll, hogy az egyik helyiségre 9,6, utóbbira 9,1 millió forint értékű jelzálogjogot jegyeztek be az önkormányzatnak vételárhátralékként.
Az azonban még nem derült ki, hogy mennyiben állapították meg annak idején a forgalmi árat és pontosan mekkora összeget fizettek a vevők a helyiségekért, ha fizettek egyáltalán.

Nem volt 100 milliója az önkormányzatnak

A hét elején Juhász Péter, az Együtt alelnöke jelentette be: közérdekű adatigénylésben vár választ az V. kerülettől, a városrész korábbi fideszes polgármesterének családtagjai milyen módon szereztek tulajdonrészt egy önkormányzati irodában és miként élhetnek ott Karsai Károly rokonai.

Az V. kerületi önkormányzat közlése szerint nyilvános pályázaton, saját erőből megvalósított jelentős összegű felújítást követően szabályosan lehetett megvásárolni, majd használni a városrész rossz állapotú irodáit.

A helyhatóság válaszában kifejti, a szóban forgó, Károly Körút 26. szám alatti ingatlan rendkívül rossz állapotú volt, aminek a felújítása 100 millió forintot meghaladó összeget igényelt volna, amire az önkormányzatnak nem volt forrása.

Az önkormányzat szerint a Károly körút 26.-ban nagyságrendileg 80 millió forintot költöttek a pályázók lakáskialakításra. Megjegyzik továbbá, a lakás vételára az akkori forgalmi értékének 100 százaléka volt, és az árban rögzítették a felújítási-kialakítási kötelezettség összegét.

Az ingatlan elhelyezkedése azért is különösen érdekes, mert ezen a címen már volt egy botrányos ingatlanügy, amikor is 2011 őszén az önkormányzat 52 millió forintért kedvezményesen adott el ugyanitt egy 212 négyzetméteres félemeleti ingatlant 102 millióért. Emiatt ügyészségi vizsgálat is indult, Rogán szeptemberben pedig erre hivatkozva menesztette akkori jegyzőjét, Rónaszéki Lászlót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik