Alenka Bratusek (Array)
Belföld

Feljelentették a volt szlovén miniszterelnököt

A szlovén hatóságok szerint jogosulatlanul jelölte magát uniós biztosnak.

Hatalommal való visszaélés címén büntetőfeljelentést tett a szlovén nemzeti nyomozóiroda (NBI) Alenka Bratusek ellen, amiért a volt kormányfő tavaly állítólag jogosulatlanul jelöltette magát európai uniós biztosnak, írta csütörtökön a Dnevnik című szlovén napilap.

A Bratusek elleni eljárás további alakulásáról az államügyészség dönt, amelynek most meg kell vizsgálnia, hogy elegendő bizonyíték áll-e rendelkezésre a tényleges vádemeléshez.

A volt miniszterelnök tagadja, hogy bármilyen törvénytelen dolgot követett volna el, de mint csütörtökön hangsúlyozta, az NBI és a rendőrség által bemutatott “cirkusz” láttán számított ezekre a vádakra. “Ha hatalommal való visszaélésnek minősül az, hogy az ember megpályáz egy politikai tisztséget, akkor a rendőreinkre egy halom munka vár” – mondta gúnyosan.

A volt kormányfő irodáit és otthonát márciusban kutatták át a rendőrök, hogy információkat és bizonyítékokat gyűjtsenek a politikus vélt hatalmi visszaélésével kapcsolatban.

Az Alenka Bratusek által vezetett négypárti koalíciós kormány 2013. március 20-án lépett hivatalba. A független Szlovénia első női miniszterelnöke 2014. május 5-én azonban lemondott a kabinet vezetéséről, mivel pártja, a Pozitív Szlovénia (PS) tisztújításán nem tudta megőrizni pozícióját a pártelnöki székben. Bratuseket még hivatalban lévő miniszterelnökként az ország következő uniós biztosának jelölte az általa vezetett kormány a 2014. júliusi választások elvesztése után, de jelöltségét az európai parlamenti meghallgatáson való elégtelen teljesítmény után végül elutasították. Az időközben hatalomra kerülő Miro Cerar kormánya ezután Violeta Bulcot jelölte az ország biztosának, aki végül az Európai Bizottság közlekedési politikáért felelős tagja lett.

Ajánlott videó

Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.
Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.