Simonka György (Array)
Belföld

Tizenhét képviselő úgy van bent a parlamentben, mintha nem is lenne

De azért felvettek mintegy 158 millió forintnyi fizetést arra, hogy egyszer sem szólaltak fel, vagy egyetlen indítványt sem adtak be.

Majdnem 158 millió forintot keresett a legutóbbi választás óta eltelt bő egy év alatt az a tizenhét országgyűlési képviselő, akik egyszer sem szólaltak fel, vagy egyetlen indítványt sem adtak be – derül ki az RTL Klub összeállításából.

Gyurcsány is megnémult

A legszorgalmasabb képviselő a KDNP-s Rétvári Bence, neki az elmúlt tizennégy hónapban 361 felszólalása volt. Ugyanakkor hatan egyszer sem szólaltak fel: közülük öten fideszesek – Bíró Márk, Farkas Flórián, Kubatov Gábor, Simonka György és Varga József –, egy pedig a DK első embere, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök.

Tizenkét képviselő pedig egyetlen indítványt sem adott be, vagyis semmilyen érdemi hatással nem voltak a törvényhozó munkára, ők mind fideszesek – Bányai Gábor, Bóna Zoltán, Budai Gyula, Csenger-Zalán Zsolt, Farkas Sándor, Horváth László, Mátrai Márta, Pogácsás Tibor, Potápi Árpád, Salacz László, V. Németh Zsolt és ezen a listán is felbukkan Simonka György.

Simonka, aki egyéniben jutott be Orosházáról, telefoninterjút ígért az RTL riporterének, azonban amikor keresték, megszakadt a hívás és azóta sem tudják elérni. A Híradó orosháziakat is megkérdezett, akik azt mondták: nem ártana, ha jobban megdolgozna a fizetéséért.

A tizenhét inaktív képviselő az eddig eltelt 14 hónap alatt 157808 616 forintjába került az adófizetőknek.

Kifizetőhely a parlament

A legaktívabb frakció, az LMP társelnöke, Szél Bernadett luxusképviselőknek nevezte a passzív honatyákat. Szerinte ez igazolja, hogy a Fidesz korábbi szívességekért cserébe kifizetőhelynek használja a parlamentet. Nem normális dolog, hogy valaki több mint egy éven keresztül nem ad be indítványt és nem szólal fel, a fizetését viszont felveszi – mondta Szél.

A Fidesz-frakció álláspontja szerint ugyanakkor természetes, hogy a 115 fős frakcióban vannak, akik többször is felszólalnak, míg mások kevesebbszer nyilvánulnak meg. A Fidesz azt is fontosnak tartotta a maga védelmében közölni, hogy arányaiban a DK-ban a legrosszabb a helyzet.

Ajánlott videó