Belföld

Tizenhét képviselő úgy van bent a parlamentben, mintha nem is lenne

Simonka György (Array)
Simonka György (Array)

De azért felvettek mintegy 158 millió forintnyi fizetést arra, hogy egyszer sem szólaltak fel, vagy egyetlen indítványt sem adtak be.

Majdnem 158 millió forintot keresett a legutóbbi választás óta eltelt bő egy év alatt az a tizenhét országgyűlési képviselő, akik egyszer sem szólaltak fel, vagy egyetlen indítványt sem adtak be – derül ki az RTL Klub összeállításából.

Gyurcsány is megnémult

A legszorgalmasabb képviselő a KDNP-s Rétvári Bence, neki az elmúlt tizennégy hónapban 361 felszólalása volt. Ugyanakkor hatan egyszer sem szólaltak fel: közülük öten fideszesek – Bíró Márk, Farkas Flórián, Kubatov Gábor, Simonka György és Varga József –, egy pedig a DK első embere, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök.

Tizenkét képviselő pedig egyetlen indítványt sem adott be, vagyis semmilyen érdemi hatással nem voltak a törvényhozó munkára, ők mind fideszesek – Bányai Gábor, Bóna Zoltán, Budai Gyula, Csenger-Zalán Zsolt, Farkas Sándor, Horváth László, Mátrai Márta, Pogácsás Tibor, Potápi Árpád, Salacz László, V. Németh Zsolt és ezen a listán is felbukkan Simonka György.

Simonka, aki egyéniben jutott be Orosházáról, telefoninterjút ígért az RTL riporterének, azonban amikor keresték, megszakadt a hívás és azóta sem tudják elérni. A Híradó orosháziakat is megkérdezett, akik azt mondták: nem ártana, ha jobban megdolgozna a fizetéséért.

A tizenhét inaktív képviselő az eddig eltelt 14 hónap alatt 157808 616 forintjába került az adófizetőknek.

Kifizetőhely a parlament

A legaktívabb frakció, az LMP társelnöke, Szél Bernadett luxusképviselőknek nevezte a passzív honatyákat. Szerinte ez igazolja, hogy a Fidesz korábbi szívességekért cserébe kifizetőhelynek használja a parlamentet. Nem normális dolog, hogy valaki több mint egy éven keresztül nem ad be indítványt és nem szólal fel, a fizetését viszont felveszi – mondta Szél.

A Fidesz-frakció álláspontja szerint ugyanakkor természetes, hogy a 115 fős frakcióban vannak, akik többször is felszólalnak, míg mások kevesebbszer nyilvánulnak meg. A Fidesz azt is fontosnak tartotta a maga védelmében közölni, hogy arányaiban a DK-ban a legrosszabb a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik